Съкращават 1300 военни до края на годината

  • Социална трапезария за ветерани от войните бе открита днес в Асеновград

"До края на годината в армията трябва да се извърши съкращение на личния състав, заложено в план още през 2010 г." Това каза пред медиите в Асеновград военният министър Ангел Найденов. Съкращението е планирано за 2000 души, но с промяната на плана през миналата година са "спасени" близо 800 от армейците. Най-засегнати от тези съкращения са основно складове и бази в сухопътните бригади, в които се съхраняват големи количества имущество, въоръжение, техника и боеприпаси.

На журналистически въпрос по повод доклад на НАТО, че все още сме зависими от Русия, що се отнася до нашето въоръжение, министър Найденов заяви: "Не е необходимо да се чака изготвянето на такъв доклад, за да бъде направена тази констатация. Аз вече имах възможност, включително и по отношение на авиацията, да подчертая тази 100%-процентова зависимост". Той допълни, че след проведен преглед от командните структури на НАТО за изпълнението на ангажиментите за създаване на определени способности страната ни фигурира с негативна бележка, основно по неизпълнение на проекти за превъоръжаване и модернизация: "За България означава не само да намерим средства за възстановяване на техниката, за поддържане на техническата изправност и годност на въоръжението, но и да търсим средства за реализация на проектите за модернизация."

В Асеновград министър Найденов откри социална кухня за ветераните. В нея всеки ден 40 души ще получават безплатна храна. Предстои откриването на кухни в Хасково и Видин. Увеличават се и средствата, които предоставя МО за издръжката на всеки от ветераните. За целта са предвидени около 400 хил. лв. допълнително по бюджета на министерството.

Военният министър се срещна и с кмета на Емил Караиванов. На срещата бе обсъдена възможността за подобряване на жилищните условия на военнослужещите в местното поделение. Въпросът бе поставен на срещата на общинското ръководство с Ангел Найденов и командирът на поделение 24490 полк. Димитър Илиев в края на януари.

Възможности за решението на този въпрос са три. Едната е по предложение на кмета на общината да бъде предоставена сграда на министерството, която то да ремонтира. Втората е министерството да закупи нови изградени жилища, а третата - самото министерство да построи такива. Решението ще се вземе от Главна дирекция "Инфраструктура" към МО в зависимост от цените и средствата, с които то разполага.            

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини