28 °C

Божидар Хараламбиев: Кучета-шампиони се гледат трудно, но желанието и любовта са най-важни

На 23, 24, 25 и 26 април Асеновград бе е домакин на четири международни киноложки изложби с ранг CACIB за всички породи, организирани от Българска Републиканска Федерация по кинология. Сред блестящо представилите се бяха немските овчарки на асеновградчанина Божидар Хараламбиев. Потърсихме го, за да му честитим отличията и да научим повече за неговите невероятни кучета.

- Г-н Хараламбиев, честито най-напред за успешното представяне на вас и вашите питомци - немските овчарки Ерик, Ара, Аркус и Уитни. Как се чувствате след приключване на изложбата?

-  Благодаря! Всички сме много щастливи, че моите домашни любимци се представиха отлично.

- Какво беше класирането на вашите овчарки?

- Ара, която е дъщеря на Ерик, победи 2 пъти в клас "млади" и стана млад шампион. Уитни победи 2 пъти при женските немските овчарки и стана национален шампион. Ерик стана 5 пъти победител в породата си, 2 пъти в групата и веднъж - шампион на цялата изложба. Стана шампион, гранд шампион и балкански шампион. Ерик и Уитни спечелиха и при двойките, а в развъдна група Ерик, Ара и брат й Аркус станаха първи. Общият резултат от изложбата е 6 купи.

- Спечелването в категорията "Най-добра развъдна група" като че ли обобщава най-добре какви са кучетата, които отглеждате. Ерик обаче е големият победител в изложбата. Какви други награди е печелил?

-  Ерик от малък е по изложби. От 4 г. сме с него. Печелил е много награди в специлките на немските овчарки, оценяван е от немски, сръбски, френски, украински съдии, бил е на едни от първите места. Стана победител в годишната изложба за немски овчарки за 2012 г., а също и победител в международната изложба в София - единия ден, и втори – следващия ден.

- Кого можете да посочите като най-голяма ваша конкуренция по време на съревнованието на "40-те извора"?

- Конкуренцията бе доста голяма за такъв род изложби. Всички са много сериозни конкуренти.

- С какво вашите питомци "надделяват" над останалите кандидати за слава "на четири лапи"? И защо точно немски овчарки?

- Моите кучета надделяват с невероятното си излъчване, с добрата им подготовка. А иначе немските овчарки са породата, в която виждам всички положителни качества.

- Не е ли трудно да се гледат такива големи и породисти кучета - скъпа издръжка за храна, за здраве, подготовка? 

- В наши дни, разбира се, че е много трудно да се отглеждат. Такива кучета трябва не само да бъдат хранени, а да им се осигурява добра и питателна храна. За да изглеждат по този перфектен начин, са нужни много тренировки. Не е лесно, но желанието и любовта ми към тях са-най важното нещо.

- И все пак, как точно се отглеждат кучета-шампиони?

- Много труд е. Обучението им започва още докато са малки. Учат се на послушание и защита. Моите кучета са тренирани при една от най-добрата треньорка - Галя Конзова, заедно с мен. Имаме клуб и в Пловдив, където се събираме да тренираме. Времето, което отделяме за подготовката им, не е много в рамките на ден, но работата е в дългосрочен аспект, продължава с месеци, дори с години.

- Ако изключим немските овчарки, направи ли ви куче от друга порода впечатление на киноложката изложба край Асеновград?

-  По принцип съм почитател големите породи. Имаше страхотни добермани, кавказка овчарка, ротвайлер, но и сред малките имаше много впечатляващи. Харесах си едно чихуахуа. Дъщеря ми отглежда куче от тази порода и имам наблюдение върху тях. Малки са, но също изпълняват определени команди, а и са много игриви и красиви. На дъщеря ми обаче не притежава родословие и затова не участва в изложби. Иначе е страхотно кученце.

- Какво ви предстои в близко бъдеще - на страхотните ви четириноги и на вас, като техен стопанин?

- С Ерик ще посетим две изложби зад граница, за да може да стане интернационален шампион. С Ара трябва да се потренира още сериозно, защото е малка. А на Уитни пък й предстои да става мама.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
16 юни 2021
Последни новини