Божидар Хараламбиев: Кучета-шампиони се гледат трудно, но желанието и любовта са най-важни

На 23, 24, 25 и 26 април Асеновград бе е домакин на четири международни киноложки изложби с ранг CACIB за всички породи, организирани от Българска Републиканска Федерация по кинология. Сред блестящо представилите се бяха немските овчарки на асеновградчанина Божидар Хараламбиев. Потърсихме го, за да му честитим отличията и да научим повече за неговите невероятни кучета.

- Г-н Хараламбиев, честито най-напред за успешното представяне на вас и вашите питомци - немските овчарки Ерик, Ара, Аркус и Уитни. Как се чувствате след приключване на изложбата?

-  Благодаря! Всички сме много щастливи, че моите домашни любимци се представиха отлично.

- Какво беше класирането на вашите овчарки?

- Ара, която е дъщеря на Ерик, победи 2 пъти в клас "млади" и стана млад шампион. Уитни победи 2 пъти при женските немските овчарки и стана национален шампион. Ерик стана 5 пъти победител в породата си, 2 пъти в групата и веднъж - шампион на цялата изложба. Стана шампион, гранд шампион и балкански шампион. Ерик и Уитни спечелиха и при двойките, а в развъдна група Ерик, Ара и брат й Аркус станаха първи. Общият резултат от изложбата е 6 купи.

- Спечелването в категорията "Най-добра развъдна група" като че ли обобщава най-добре какви са кучетата, които отглеждате. Ерик обаче е големият победител в изложбата. Какви други награди е печелил?

-  Ерик от малък е по изложби. От 4 г. сме с него. Печелил е много награди в специлките на немските овчарки, оценяван е от немски, сръбски, френски, украински съдии, бил е на едни от първите места. Стана победител в годишната изложба за немски овчарки за 2012 г., а също и победител в международната изложба в София - единия ден, и втори – следващия ден.

- Кого можете да посочите като най-голяма ваша конкуренция по време на съревнованието на "40-те извора"?

- Конкуренцията бе доста голяма за такъв род изложби. Всички са много сериозни конкуренти.

- С какво вашите питомци "надделяват" над останалите кандидати за слава "на четири лапи"? И защо точно немски овчарки?

- Моите кучета надделяват с невероятното си излъчване, с добрата им подготовка. А иначе немските овчарки са породата, в която виждам всички положителни качества.

- Не е ли трудно да се гледат такива големи и породисти кучета - скъпа издръжка за храна, за здраве, подготовка? 

- В наши дни, разбира се, че е много трудно да се отглеждат. Такива кучета трябва не само да бъдат хранени, а да им се осигурява добра и питателна храна. За да изглеждат по този перфектен начин, са нужни много тренировки. Не е лесно, но желанието и любовта ми към тях са-най важното нещо.

- И все пак, как точно се отглеждат кучета-шампиони?

- Много труд е. Обучението им започва още докато са малки. Учат се на послушание и защита. Моите кучета са тренирани при една от най-добрата треньорка - Галя Конзова, заедно с мен. Имаме клуб и в Пловдив, където се събираме да тренираме. Времето, което отделяме за подготовката им, не е много в рамките на ден, но работата е в дългосрочен аспект, продължава с месеци, дори с години.

- Ако изключим немските овчарки, направи ли ви куче от друга порода впечатление на киноложката изложба край Асеновград?

-  По принцип съм почитател големите породи. Имаше страхотни добермани, кавказка овчарка, ротвайлер, но и сред малките имаше много впечатляващи. Харесах си едно чихуахуа. Дъщеря ми отглежда куче от тази порода и имам наблюдение върху тях. Малки са, но също изпълняват определени команди, а и са много игриви и красиви. На дъщеря ми обаче не притежава родословие и затова не участва в изложби. Иначе е страхотно кученце.

- Какво ви предстои в близко бъдеще - на страхотните ви четириноги и на вас, като техен стопанин?

- С Ерик ще посетим две изложби зад граница, за да може да стане интернационален шампион. С Ара трябва да се потренира още сериозно, защото е малка. А на Уитни пък й предстои да става мама.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини