Трудова борса събра работодатели и безработни в Асеновград

Десетина работодатели участваха в трудовата борса, която се проведе днес в Асеновград. Фирмите бяха предимно от сферите на хотелиерството и ресторантьорството (камериери, сервитьори, бармани, готвачи), шивашката индустрия, хранително-вкусовата промишленост, на военното дело. Всеки от работодателите имаше подготвена мултимедийна презентация, след което те отговаряха на въпроси на десетките асеновградчани, проявили интерес към вакантните места. Доволни ли са работодателите, какво е мнението на търсещите работа?

Мая Петрова, безработна със средно образование: "Има смисъл от подобни взаимни срещи, защото се срещаме очи в очи хората, търсещи работа, и хората, които я предлагат. Аз съм доволна, че дойдох - разговарях с няколко от представителите на фирми, разменихме си координати. Дано си намеря този път работа, защото никак не е лесно, знаете."

Галя Николова, собственик на фамилен хотел в Горни Воден: "През нас минаха няколко души. За съжаление обаче, трябва да отбележа, че няма реално подготвени кадри. На повечето квалификацията е ниска или недостатъчна. Някога техникумите по обществено хранене даваха на пазара на труда готови за професията сервитьори, готвачи, хора за туристическия бранш, сега не е така. Не, че няма добреподготвени момичета и момчета, завършили гимназиите по туризъм, но те рядко търсят работа тук. Бягат навън. А и с настъпването на летния сезон, всички предпочитат да работят на морето, макар това да си е вид временна заетост. Не проумяват, че да работиш в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, било то дори като чистачка, се иска не само физически усилия като чистене, миене, подреждане и т.н. Искат се добри обноски, умения да комуникираш с клиентите, да знаеш кога какво е позволено и какво е недопустимо. Аз лично търся камериерка в момента. Спрях се на две момичета, дано имаме късмет с тях, изглеждат сериозни."

Близо 1500 безработни посетиха първите за април общи трудови борси в страната, организирани от Агенцията по заетостта, съобщиха от там. Обявени бяха общо 880 свободни места, като част бяха заети още в рамките на същия ден.Общо 128 трудови борси ще проведе АЗ през настоящата година. 80 са общи, а 48 ще са специализирани - за младежи, за продължително безработни и лица в предпенсионна възраст, както и за представители на ромската общност.
Борсата в Асеновград бе обща.
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини