В Москва удивени, че София не пуска председателя на Думата

Наришкин попадна в списъка високопоставени руски политици и официални лица, на които ЕС наложи санкции

В Държавната дума на Русия са удивени от позицията на МВнР на България да не допусне председателя на долната камара на руския парламент Сергей Наришкин.

Позицията на Москва обяви зам.-ръководителят на апарата на Държавната дума Юрий Шувалов, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

По думите му Наришкин няма никакви чуждестранни  банкови сметки и информацията за такива не отговаря на действителността,  затова са удивени от решението на България да "оповести забрана за преминаване на държавната граница".

Руското външно министерство от своя страна, надявам се, ще реагира по съответния начин", каза още Шувалов пред журналисти.

Вчера лидерът на "Атака" Волен Сидеров настоя за оставката на външния министър Кристиан Вигенин, защото с писмо е отменил визитата на Наришкин за 7-8 май.

От МВнР обясниха в официално съобщение, че спрямо него са наложени и действат следните ограничителни мерки на ЕС: "забрана за влизане и транзитно преминаване на територията на държавите-членки на ЕС и замразяване на всички финансови средства във връзка с действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна".

Председателят на Думата попадна в списъка от 12 високопоставени руски политици и официални лица, на които ЕС наложи санкции през март заради съпричастността им към референдума в Крим. 

Въпреки това, на 14 и 15 април Сергей Наришкин посети Париж заедно с делегация от парламентаристи за участие в мероприятия, посветени на 60-годишнината от встъпването на СССР в ЮНЕСКО. Той присъства и на международната кръгла маса "Първата световна война: култура и памет". 

Френските депутати бяха предупредени от МВнР на Франция да не се срещат с Наришкин.  А един от тях - Шантал Гите, ръководител на групата за приятелство Франция-Русия, обясни защо визитата на Наришкин е била възможна.

"Той дойде по покана на ЮНЕСКО, а за тези международни организации има специални клаузи, т.нар. споразумения за местонахождение, които позволяват на хора, попадащи в списъци със санкции, да дойдат на територията на ЕС. Визитата на Наришкин получи статут на работна, а не на официална", уточни Гите.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини