ДПС победи безапелационно в Кържалийско, шампанското гърмят в ГЕРБ

ДПС взе най-много гласове в Кърджалийския изборен район, но в Кърджали не успя да мобилизира електората си. По изчисления на областното ръководство на партията за листата на Движението за евровота са гласували над 42 475 избиратели. Това е с около 3 300 по-малко от бюлетините за парламентарния вот, когато партията взе 46 407. Според областният лидер на партията Бахри Юмер между незадоволително и задоволително е представянето в Кърджали. По информация на Кърджали бг вести за партията на Сокола в общината са гласували едва 11 000 души.

Бахри Юмер каза , че предстои заседание на общинския съвет на партията в Кърджали, който да анализира слабата активност. Бахри Юмер похвали организациите в Черноочене, Джебел и Крумовград, които са успели да мобилизират максимално електората. В Черноочене активността е достигнала 60 на сто. Като друга причина за по слабото представяне на ДПС в сравнение с парламентарния вот Бахри Юмер посочи и усложнения начин на гласуване. От 3300 недействителни бюлетини в областта-3000 са от привърженици на ДПС. Нашите младежи обикаляха от врата на врата, за да обяснят как да се гласува, но въпреки това има много сгрешени бюлетини, каза още Бахри Юмер. Той призова гласуването да бъде максимално опростено и даде пример с Турция. Там в бюлетините партиите са отбелязани със символи. Гласоподавятелят поставя върху символа печатче и така маркира вота си. Това позволява да гласуват дори неграмотните граждани.

Областният лидер цитира председателят на партията Лютви Местан ,че ДПС може да побеждава и без автобуси от чужбина. Факт е обаче,че изгонените при Голямата екскурзия наши граждани искат да гласуват. Тегли ги към родината и трябва да им се създадат условия да упражняват вота си, смята Бахри Юмер. Той каза,че по по време на гласуването в Кърджалийско са прибивавали около 7000 наши изселрници, но всички са попаднали в забранителния списък.

Шампанско отвориха снощи в щаба на ГЕРБ. Те отчитат 7 045 гласа. Това е спад с около 4 000 гласа в сравнение с парламентарния вот, но е чувствително над постижението на Коалиция за България. За Кърджали бг вести областният координатор на ГЕРБ Цвета Караянчева определи резултатът като много добър. Тя благодари на всички жители на областта , че въпреки уволненията и агресивната среда и кампания са останали верни на ГЕРБ. Според нея кърджалийци са упражнили своя вот такъв,какъвто го чувстват. Ходихме при всеки гражданин и това се оказа работеща формула, подчерта Караянчева. Тя посочи,че популизмът не е бил част от тяхната кампания и затова тя е била успешна. Заплашваха наши екипи,сменяха членове в комисии но нашите привърженици удържаха. Те доказаха , че ГЕРБ е кауза, каза Караянчева.

Областният лидер на социалистите Георги Кючуков заяви ,че съпартийците му още обработват данните от протоколите и не може да посочи конкретни числа.П о информация на Кърджали бг вести червените са взели в областта 4 429 гласа, което е двойно по-малко от парламентарните избори. Според Кючуков големите губещи от тези избори са БСП и ГЕРБ за сметка на ДПС и „България без цензура“.Това е факт, върху който трябва да се расъждава,каза още лидерът на БСП в областта. Според него няма условия за предсрочни избори, тъй като силите между ГЕРб от една страна и БСП и ДПС от друга са изравнени.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини