Александър Златанов поема временно Спешна помощ в София

Ще бъдат осигурени допълнителни екипи за спешна помощ в София, обяви Таня Андреева. Тя назначи временен шеф на спешния център и получи подкрепа от премиера.
Днес Андреева се срещна с протестиращите лекари и служители на Спешна помощ, които искат оставката й, и след тричасови разговори обяви как ще отговори на исканията им.

"Поела съм ангажимент МЗ да осигури допълнителни екипи от различни лечебни заведения, които да дават дежурства в центъра, като вероятно ще им бъде заплащано чрез хонорари, но все още се уточнява юридическата форма", каза министърът, цитирана от БТА.

Тя уточни, че екипи с лекари от "Пирогов", ИСУЛ, Окръжна болница и ВМА ще бъдат командировани в Спешна помощ. И каза, че в София трябва да дежурят минимум 15-20 линейки, които сега са 11.

Андреева заяви, че от утре изпълняващ длъжността директор на Центъра за спешна медицинска помощ София-град ще бъде д-р Александър Златанов.
Досега той беше директор на Регионална здравна инспекция София-област.

Титулярът д-р Георги Гелев, в подкрепа на когото вече са подадени 130 предизвестия за напускане, е в болничен до края на юни. След това той ще бъде отстранен от поста, категорична бе Андреева въпреки ултиматума на лекарите.

„За мен е важно, за да започне да работи центърът, да има човек, който да вземе нещата в свои ръце и да въведе нормалност. Утре ще назнача за временно д-р Златанов, той има опит”, добави тя.

По повод исканията на протестиращите за двойно увеличение на заплатите, които сега са около 600-800 лева, тя заяви, че това може да стане в рамките на бюджетната година и не е решение само на здравния министър. Ще се мисли каква възможност има да се направи преструктуриране на разходите.

Министърът посочи и фрапиращ случай на редови лекар, който е получавал 2100 лв. месечно, което с натрупване за тримесечие достигало до 4472 лв. Д-р Гелев пък разполагал с финансов ресурс за 189 щатни бройки, а го е разпределял сред по-малко на брой служители.

Андреева добави, че се работи по въпроса за връщането на тел. 150.

По-рано днес, въпреки че беше обявено, че няма да има протест, около 50 служители на Спешна помощ се събраха пред МЗ преди срещата с министър Андреева. Със свещи в ръка медиците направиха символично опело, за това, че "Спешната помощ" е починала днес, на 50 г."

Подкрепа за Андреева

Жители на Девин, Доспат и Борино изразиха подкрепа за здравния министър. Те изпратиха декларация до премиера Пламен Орешарски, в която заявяват, че проблемът със Спешна помощ е част от тежкото наследство в здравната система и са готови да тръгнат с автобуси към София за протест в защита на Андреева.

Самият Орешарски коментира исканията на лекари за нейната оставка с думите:"Аз чух, че доста голяма част от системата се присъединява в нейна подкрепа. Критерий за смяна няма да бъде мнението на малка група хора".

Ще има ли парамедици?

Тече дебат и се разглежда на първо четене промяна в законодателството, регламентиращо работата на парамедиците и лекарските асистенти, обяви председателят на здравната комисия Нигяр Джафер пред БНР. Целта е да се улесни обучението им и да е ясно каква квалификация трябва да постигнат, за да могат да работят в Спешна помощ.

Тя уточни, че се мисли и за регламентиране на кодовете за спешност - кога трябва да се реагира до 2 минути и кога може да се отложи отиването на линейка до 15-ата минута.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини