Знаете ли... защо тенис топките са жълти?

Милиони дами по света са любители на тениса. Дали заради динамиката на играта или заради изваяните тела на тенисистите, няма да гадаем. Вместо това ще ви попитаме - знаете ли защо топките в този така атрактивен спорт са жълти?!

Отговорът е изключително интересен. Всъщност до 1972 г. те са били във всякакъв друг цвят, като все пак са преобладавали белите и черните, тъй като са били покривани с вълна, чийто естествен цвят е такъв.

След навлизането на цветната телевизия обаче, ситуацията коренно се променя. Белите започват да се сливат твърде много с линията, а черните пък са твърде тъмни и зрителите не успявали да проследят движението на топката.

Затова ръководителите на световната федерация по тенис на корт седнали на масата и в крайна сметка се взело решение от този момент нататък да бъде използван жълтия цвят. Причината е, че познатият като optic yellow е и най-видимият за човешкото око и не натоварва толкова зрителния нерв.

Това обяснява и защо белите топки, които все още са разрешени в професионалния тенис са толкова рядко явление, а в 99% от случаите, се залага именно на жълтите.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини