България издига кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН

Правителството прие решение за издигане  кандидатурата на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за генерален  секретар на ООН с мандат от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2021 г., предаде БГНЕС.

На поста генерален секретар на ООН се избират личности с безспорен  авторитет и солиден дипломатически опит. Големият международен  авторитет, с който се ползва Бокова като генерален директор на ЮНЕСКО,  дава на България всички основания да представи нейната кандидатура за  генерален секретар на ООН.

Отзивите на държавите-членки на ЮНЕСКО за работата й като директор са  силно положителни, което бе в основата на избирането й по убедителен  начин за втори мандат. Ирина Бокова притежава изключително богат  професионален опит и изградени лидерски качества като дългогодишен  политик и дипломат от кариерата, с доказана компетентност в областта на  многостранната дипломация и международните организации като ООН, ЮНЕСКО,  ОССЕ, Международната организация на франкофонията. Заемала е постовете  заместник-министър и и.д. министър на външните работи на България, била е  депутат в Народното събрание.

Правителството възложи на министъра на външните работи да координира  кампанията за осигуряване на подкрепа за българската кандидатура сред  държавите-членки на ООН.

Източник: bgnes

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини