И ПИБ в Асеновград врътна ключа в 15 часа. Отваря отново в понеделник

Точно в 15:00 часа днес ПИБ в Асеновград затвори врати. Както стана всъщност и в клоновете й в цялата страна.

Бележка на вратата гласеше: "Уважаеми клиенти, както виждате, банката е обект на криминално организирани слухове и злонамерени публикации. Няма банка в света, която да може да издържи на такава организирана атака. Само днес сме изплатили на всеки клиент дошъл в банката общо над 800 млн.лв. Банката разполага с достатъчно пари в брой и различни инструменти , за които е необходимо технологично време, за да бъдат налични в банката. Затова днес ние ще работим клиенти до 15 часа. В събота и неделя няма да обслужваме клиенти. Банката ще обслужва нормално с клиентите си от понеделник."

Ще бъде осигурено постоянно зареждане на банкоматите през уикенда и тегленето на пари в определения за денонощие лимит ще става безпроблемно. В профила си във Фейсбук, от банката подчертават, че "във връзка със злонамерени слухове по повод Fibank, молим клиентите да следят актуалната информация, която се качва в секция Новини на нашия сайт". 

В специално изявление управителят на БНБ Иван Искров заяви, че БНБ ще използва всички свои средства и ресурси, за да гарантира спестяванията на хората. "От вчера е в ход нова атака срещу една от най-големите банки", каза Искров:

"БНБ не веднъж е подчертавала, че българската банкова система има добри показатели и функционира гладко и безпроблемно. Въпреки това в последните дни се прави опит за дестабилизация на държавата чрез организирана атака срещу български банки, без каквито и да е основания. От вчера - насочена към една от най-големите от тях - Първа инвестиционна банка. Тази атака се провежда чрез епидемия от слухове и злонамерени публични изказвания. Подобни криминални действия са пряко насочени срещу спестяванията на всеки български гражданин и срещу финансовата стабилност като основен елемент от националната сигурност на страната. БНБ заявява категорично, че ще използва всички свои средства и ресурси, за да гарантира спестяванията на хората. Обръщам се към парламента, правителството и президента на Република България за подкрепа на нашите действия, в защита на финансовата и банковата стабилност, за доброто на България и нейните граждани. Настояваме компетентните органи, в това число прокуратурата, МВР и Държавната агенция за национална сигурност да приложат цялата строгост на закона срещу разпространителите на неверни и злонамерени слухове и спекулации."

Комисията за финансов надзор (КФН) започна проверки относно административни нарушения във връзка със Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти, изразяващи се в разпространяване чрез средствата за масово осведомяване, включително чрез интернет, на информация, която създава или може да създаде невярна или подвеждаща представа относно финансови инструменти, включително разпространяването на слухове и неверни или заблуждаващи новини, съобщиха от КФН.

Проверките се извършват срещу множество лица и медии, които са правили изявления и коментари по отношение на публичните дружества - "Първа инвестиционна банка" АД, "Корпоративна търговска банка" АД и "Булгартабак холдинг" АД през последните няколко седмици пред различни медии. В момента се установява кръгът на всички лица, чиито изказвания могат да бъдат квалифицирани като подвеждащи и създаващи невярна или подвеждаща представа за финансовото състояние на дружества, търгувани на "Българска фондова борса – София" АД.

Съгласно Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти глобите за манипулация на пазара, разпространяването на слухове и неверни или заблуждаващи новини са от 20 000 до 50 000 лева за физически лица, ако деянието не съставлява престъпление, а за юридически лица санкцията е от 50 000 до 100 000 лева.

КФН призовава всички медии да проявят отговорно поведение и да спрат разпространението на мнения, както и потребителски коментари под материали, отнасящи се до публични дружества, които биха могли да създадат невярна или подвеждаща представа относно финансови инструменти, включително разпространяването на слухове и неверни или заблуждаващи новини.

КФН ще бъде безкомпромисна спрямо лица и медии, чиито изказвания и публикации са неверни и почиват на слухове и дестабилизират финансовата система.

В случай на установяване на данни за извършени престъпления срещу финансовата система, ще бъде сезирана прокуратурата на Република България.

След приключване на проверките и съответните административно-процесуални действия КФН ще уведоми обществеността.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини