Шпионската програма на САЩ „Призма” е законна

Американската програма „Призма” за прехващане на онлайн комуникации на чужденци е законна и полезна в борбата срещу тероризма, реши независима комисия, натоварена от Конгреса и президента Барак Обама да оцени законни ли са програмите на Агенцията за национална сигурност, предаде АФП.

В доклада от 196 страници на комисията за надзор на личната неприкосновеност и гражданските свободи се посочва, че събирането на данни в рамките на програмата „Призма” е ясно допустимо от закона. Тя работи въз основа на чл.702 на закон от 2008 г. за шпионските дейности на американското правителство в чужбина. Според експертите същината на програмите за шпионаж, основани на този законов текст, не противоречи на американската конституция.

В доклада обаче се посочва, че някои аспекти от прилагането на програмата я поставят на границата на това, което е допустимо от конституцията. Това се отнася например за събирането на данни за американски граждани, пише БТА.

Същата комисия през януари се произнесе, че събирането на телефонни метаданни (като например дата, час и продължителност на разговора) на територията на САЩ, насочено срещу американски граждани, е незаконно.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини