Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Хасково и Смолян даряват кръв за бременна жена

Акцията по кръводаряване за 37-годишната бременна Руска Ангелова, настанена в АГ клиниката в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, продължава. Жената е в 34-та седмица от бременността си и е в много тежко състояние. Тя вече е майка на две деца и е от Смолян.

В момента за нея се приема кръв от всички кръвни групи
(вчера бе съобщено, че се търсят кръводарители от група А+).
Може да се дарява и в отделенията по кръвопреливане на многопрофилните болници в Смолян, Хасково, Кърджали и Пазарджик, съобщиха от Районния център по трансфузионна хематология.

Бременната жена страда от рядкото заболяване пароксизмолна нощна хемоглобинурия, което се среща едва при 1-2 души на всеки 1 милион души в целия свят. Болестта и влошаването на общото състояние на Руска налагат в продължение на дни да й се преливат кръв и кръвни продукти.

В момента в кръвта на Руска не се образуват тромбоцити, а нивата на хемоглобина й са много ниски. За да запазят живота на бебето и на майката, лекарите ще предизвикат раждане, когато състоянието на жената позволи.

Всички, които искат да помогнат, могат да дарят кръв в Районния център по трансфузионна хематология на бул. "България“ № 234 Б в Пловдив и в разкрития подвижен екип в Хирургичния блок на УМБАЛ "Свети Георги" на бул. "Пещерско шосе" №66, като съобщят, че дарената кръв е в полза на пациентката Руска Ангелова, която се намира в АГ клиниката на пловдивската университетска болница.

Кръводаряването може да стане от 8 до 18.30 ч. в Центъра на бул. "България" №234 Б и от 8:00 до 14:30 ч. при екипа на РЦТХ, който е на 1 ет. в Хирургичния блок.

Допълнителна информация за кръводаряване може да се получи от Районния център по трансфузионна хематология на следните телефони в Пловдив 904 450, 904 451 и 60 26 93.

Персоналът и близките на родилката изказват предварително своята благодарност на всички, пожелали да помогнат.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини