Рокади в листите на БСП, Миков води листата в София

На днешните заседания на Изпълнителното бюро и Националния партиен съвет ръководството на БСП определя водачите на листи за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Очаква се най-ожесточената борба на кандидатурите да бъде за местата на в т.нар. дълги листи.

Новоизбраният председател на партията Михаил Миков най-вероятно ще застане начело на една от софийските листи и така за първи път няма да води листата във Видин. Друга от софийските листи най-вероятно ще бъде поверена на Стефан Данаилов. Това ще доведе до промяна в подреждането, определено от градската конференция на БСП, проведена преди седмица, която вече обяви своите предпочитания за водачи.

В Благоевград (11 места) за водачи се спрягат имената на Емил Костадинов, Корнелия Нинова и Георги Юруков.

Като изненада може да се приеме и изтеглянето на заместник-председателя на партията Димитър Дъбов от листата в Шумен (6 мандата) и най-вероятното му прехвърляне в друг район с по-дълга листа. Броят на събраните номинации от проведените събрания показват, че Димитър Дъбов е предпочитан за водач в един от двата Пловдивски района, които имат по 11 мандата.

Очаква се досегашният военен министър Ангел Найденов да смени Пернишкия избирателен район, който има 4 мандата, с Варна, която има 15 мандата. Като тук партийната конференция предпочита местния депутат Борислав Гуцанов.
Като водачи за листи в големите райони се спрягат имената на Атанас Мерджанов, Корнелия Нинова - за София област и Благоевград, Драгомир Стойнев - за Бургас или Стара Загора, Кристиян Вигенин и Янаки Стоилов за Пазарджик, Захари Георгиев за Пловдив и др.

В Сливен местният депутат Деян Дечев има повече номинации от наложения преди година от София Валери Жаблянов.

В Кюстендил социалистите харесват единствено Мая Манолова.
Неясно остава подреждането на кандидатите на БЗНС "Ал. Стамболийски" и на председателя Спас Панчев, който беше втори в листата в Благоевград през 2013 г. По същият начин стои въпросът с председателя на Български социалдемократи Георги Анастасов, на Александър Паунов от БКП и на Александър Радославов от Движението за Социален хуманизъм.

В пълна неизвестност е гражданската квота, като за челно място има шанс досегашният министър на образованието проф. Анелия Клисарова, която получи доверие на конференцията във Варна, но едва ли ще пререди партийните водачи.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини