Кандидат-депутатите не искат да правят тест за интелигентност

Нито една партия не е пожелала да тества кандидат-депутатите си в МЕНСА - световната организация на хора с висок коефициент на интелигентност.

Преди седмица предложихме на партиите и коалициите да пратят желаещите от своите листи да се подложат на тест за интелигентност. Това е вътрешен тест, не публичен, а целта е да преценят кой за каква сфера е подходящ и съответно да преподредят листите си. Засега обаче все още никой не се е свързал с нас", обясни пред Нова телевизия председателят на МЕНСА-България Христо Радков. 

От там се ангажирали да проведат теста без такса или да възстановят таксата, ако вече е платена, засега обаче нито една партия или отделен кандидат-депутат не е откликнал на поканата.

От МЕНСА уточняват, че ще обявят кои са се престрашилите да тестват интелекта си. Само те обаче биха могли да обявят публично резултатите.

Смята се, че в световен мащаб IQ тестът може да бъде издържан от 2% от населението. В България в клуба членуват около 2000 души, но издържалите теста са повече. Най-голям процент от тях са от IT сектора.

Радков добави, че в практиката си е имал случаи, в които частни фирми са пожелали да тестват кандидатите си за работа. Никой обаче не се явил.

Тестът се състои от 45 въпроса, на които трябва да се отговори за 30 минути.

По думите на Радков човек със средна интелигентност може да го реши за един час без проблем. За половин час обаче е по-трудно.

Преди 3 г. президентът на МЕНСА Уилям Боуенс заяви, че в България живеят 600 гении.  За последните 20 г. над 4000 българи са се пробвали да решат  официалните тестове на организацията и 600 от тях са изкарали  необходимите 98% верни отговори, които да ги направят част от МЕНСА.                                                                

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини