В Берлин се открива Конференция за Западните Балкани

Конференция за Западните Балкани, в която ще участват премиери, министри на външните работи и на икономиката на страните от региона, ще се състои днес в Берлин.
Форумът по инициатива на германския канцлер Ангела Меркел ще започне с дискусия на министрите на икономиката, която ще бъде открита от германския министър на икономиката и енергетиката Зигмар Габриел, съобщи Танюг, цитирана от БТА.

В две заседания ще бъдат обсъдени въпроси на енергетиката, технологиите, инфраструктурата, стимулирането на заетостта, малките и средните предприятия и инвестициите.

След това ще има среща на министрите на външните работи на страните от региона, а по-късно - обща среща в офиса на германския канцлер Ангела Меркел с премиерите от региона и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле ще пристигне от Брюксел и ще участва в срещата на министрите на външните работи, докато комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер ще се срещне с представители на стопански субекти от региона.

Преди срещата Меркел заяви, че всички страни от региона имат европейска перспектива, а членството зависи от бързината на провеждане на необходимите реформи.

Тя обясни, че германското правителство е решило да организира конференция, на която кани премиерите, министрите на външните работи и икономиката по повод стотната годишнина от началото на Първата световна война.

Обещахме на всички страни от Западните Балкани европейска перспектива и стоим зад това.

Времевите рамки на присъединяването на Словения и Хърватия не трябва да бъдат мярка за присъединяването на други страни, а от всяка държава зависи кога и как ще може да се присъедини, каза Меркел.

Тя отхвърли твърденията, че ЕС прилага двойни стандарти при приемането на нови членки, като отбеляза, че във връзка с Румъния и България непрекъснато се изготвят доклади за върховенството на закона и напредъка в процеса на демократизацията и борбата против корупцията.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини