Лютви Местан:България е благословена,че има малцинства

„Няма да говоря митингаджийски, защото се намираме на едно свято място и няма как и сърцата ни да не бъдат обладани от малко повече скромност. Напоследък  политиката е толкова жестока и толкова прибягва към езика на агресията и омразата, че май наистина всеки политик трябва да премине през чистилището на подобни святи места”. Това заяви на предизборен  митинг в кирковското село Подкова лидерът на ДПС Лютви Местан. Излизайки на трибуната, той бе аплодиран от мнозинството  с възгласи  и скандирания „ДПС”. „Няма как да не съм развълнуван днес, защото съм роден по тези земи и детството ми мина покрай тази река и покрай тази джамия. Имаше едно минаре от почти ръждясало тенеке и ние съмишленици решихме да изпълним повелята на нашите родители, да се опитаме да построим едно минаре, което да съответства по стил на този национален паметник на културата. Защото тази джамия има статут на национален паметник на културата в Република България. Затова казвам, най-важното си послание оттук: етническото  и религиозното различие не е проблем за България. Етническите и религиозните различия са богатството на  България, с което тя трябва да се гордее, а не да се страхува”, каза Местан, предизвиквайки с думите си вълна от ръкопляскания.

Лидерът на ДПС посочи още, че България има уникалния шанс и е благословена, че има нас като малцинство. „Това е най-толерантното малцинство в Европа, но и най- изстрадалото. Никое друго малцинство в Европа не премина през ужаса на така наречения Възродителен процес. Но вие, скъпи мои братя и сестри, не тръгнахте по пътя на реваншизма, не тръгнахте по пътя на отмъщението. Казахте, на омразата, на дискриминацията, ще отговорим с толерантност с воля за общо държавност и казахте „да” на единството и неделимостта на България. Също така казахте, че в демократична България искаме само едно –равноправие, ”, посочи лидерът на ДПС. Той допълни, че точно това е сърцевината на българския етнически модел и точно затова страната ни единствена е осъществила прехода от тоталитаризъм към демократично гражданско общество по мирен път, без етнорелигиозни конфликти.

„Днес казваме същото. Искаме равни права в нашата родина България. За 25 години постигнахме много, само че има още какво да желаем, за да бъдат правата ни съответстващи на европейските стандарти. И в контекста на политическите уволнения от страна на служебния кабинет, аз питам, нормално ли е да бъдем интегрирани само когато ДПС е на власт? Отговорът е, „не е нормално!”. Независимо дали ДПС е на власт или не, вие скъпи мои братя и сестри трябва да се чувствате спокойни и равноправни. Затова важно послание днес от Подкова е и: За ДПС властта не е самоцел. Ние имаме собствена дългосрочна политическа траектория- траекторията на правата и свободите. Ние искаме интеграция, не непременно и не единствено чрез властта. Ние искаме интеграция чрез механизмите на мултикултурната демокрация. Защото мултикултурната демокрация е много по-широко понятие от прякото участие във властта. Тя е сърцевината на европейската идея. Това е сърцевината и на българския етнически модел. Ние нямаме друг път на развитие, но имаме още какво да желаем”, заяви политикът. Той даде като пример как на 26 септември в  Европейския ден на езиците кметът на Ябланово е получил акт за налагане на глоба, защото говорел на предизборен митинг на майчиния си турски език.

„Какво общо има това с европейските стандарти за правата на човека, попита риторично Местан.Редом до него на трибуната бяха кандидат -депутатите на ДПС от кърджалийската листа, областният председател на Движението Бахри Юмер, кметът-домакин Сали Рамадан и посланикът на Р.Турция Сюлейман Гьокче. В предизборната проява участваха още евродепутатите Неджми Али и Илхан Кючук и водачът на листата на ДПС в Бургас Юсеин Хафъзов.

Като домакин кметът на Кирково Сали Рамадан приветства гостите, уважили откриването на реконструираната джамия и присъстващите на митинга. Той отправи благодарност и към ръководството на ДПС и лично към Лютви Местан, за това че са близо до хората и откликват и решават техните проблеми.

Евродепутатът Неджми Али призова на 5 октомври присъстващите да дадат своята подкрепа за ДПС. „Да покажем нашата сила и на тези избори, защото няма по-стабилна политическа формация от ДПС.  Ние имаме силно представителство в Европарламента, освен това се оказа, че сме  4-та по големина делегация в рамките на Либералната партия, каза още евродепутатът. Той заяви, че ДПС не иска на всяка цена да  е на власт, ние показахме, че в името на нашите ценности може да се откажем от властта. „ Но вижте, какво се случва. Служебното правителство дойде на власт и започна чистка на етнополитическа основа.Лошото е , че което и правителство да дойде ние не се чувстваме интегрирани , ако ДПС не участва във властта, каза още Али. 

 

  „ Водим тотално позитивна кампания, българското общество е уморено от самоцелната политическа конфронтация. Безсилен съм обаче да предоотвратя некоректни интерпретации”. Това заяви лидерът на ДПС пред медиите в Момчилрад. Местан бе категоричен, че ДПС няма  и не иска на всяка цена да бъде във властта.

„ДПС може да подкрепи с пряко участие или само ценностно едно управление с ясен евроатлантически профил, но дори й да бъде поканено няма да участва в безпринципна коалиция”, каза той..

"Свидетели сме на бясна надпревара между всички останали политически сили кой по-силно няма да се коалира с ДПС. ДПС не е жадна за власт. Може да жертва властта в името на принципите”, каза Местан.

Според него било ненормално избирателите на ДПС да се чувстват интегрирани само,  когато Движението пряко участва във властта. "Ние можем да бъдем изолирани от управлението, но не и от българския демократичен процес. Проблемът на следващото управление не е в участието на ДПС във  властта, а в отказа на ДПС да участва в управлението”, заяви лидерът на ДПС. Запитан дали отъждествява забраната за агитация на майчин език с идентичните забрани от времето на Възродителния процес Местан определи това ограничение като тоталитарен рецидив и лошо петно върху европейския образ на България.

Местан посочи, че изборният кодекс налага едно безпрецедентно ограничение на турския етнос да не може да се обърне към избирателите на майчиния си език, дори да има превод.

"Това не е само битка за турския език, а за европейския образ на България. Това е проява на ярък двоен стандарт", подчерта Местан, давайки пример с Манфред Вебер, председател на ЕНП.
” ГЕРБ не нарушават ли Закона, след като Вебер е говорил на предизборните срещи  на английски”, риторично попита Местан.  И да е имало преводач има нарушение на Изборния закон, който категорично забранява агитация на език различен от българския.  „ Това ограничение е безумно, но този Закон го подкрепиха ГЕРБ, БСП и Атака „, каза още Лютви Местан.

Местан посочи, че приоритет на ДПС през следващите години ще бъдат  малкият човек, малкото населено място и малкият земеделски производител. „Трябва да има  промени в диспропорциите при разпределение на субсидиите от Европал. Трябва да се разшири кръгът от лица, получаващи евросубсидии” , каза лидерът на Движението. 

 Екип на „Арда нюз”

            

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини