Христосков прогнозира ръст на пенсиите с 2.4%

Има вариант за увеличение на пенсиите догодина при прилагане на швейцарското правило с 2,4%, заяви социалният министър Йордан Христосков, цитиран от БТА.
„Искам да опровергая един слух, че няма да има увеличение на пенсиите. Има вариант за увеличение на пенсиите догодина при прилагане на швейцарското правило с 2,4%”, заяви пред журналисти Йордан Христосков, цитиран от "Фокус".

Приетото швейцарско правило изисква пенсиите да се осъвременяват с 50% от инфлацията и 50% от средния осигурителен доход.

Само преди дни финансовият министър Румен Порожанов обясни, че пенсиите през 2015 г.не могат да бъдат повишени с швейцарското правило заради високата дефлация за тази година.

Увеличение щяло да има със сигурност единствено за максималните пенсии, тъй като максималният осигурителен доход нараства от 2400 лв. на 2600 лв., каза финансовият министър.

Христосков определи периода на работата на министерството като нелек.

"Наред със задачите, които имахме да изпълняваме във финансови ограничения, през този период се случиха доста неблагоприятни събития, тежки аварии", каза той.

Министърът на труда и социалната политика обясни, че наред с текущите задачи, които кабинетът е изпълнявал, не се е притеснявал да гледа напред и да разработи проектозакони и стратегии, които вече са представени на НС.

Първата от тях е проектът за актуализация на бюджета. И през трите месеца всички социални плащания за деца, майки и хора с увреждания, за енергийни помощи и медицински изделия, бяха извършени навреме. Близо 3000 лица и семейства бяха подпомогнати с еднократна помощ, а МС гласува обезщетения на близките на загиналите при трагичните събития, съобщи Христосков.

Според него, като извънредно плащане се очертава и компенсацията във връзка с поскъпването на ел. енергията. Досега са приети близо 300 000 заявления, платено е на близо 200 000 души, добави той.

Увеличените пари за компенсации за енергийна помощ са вследствие на повишението на цената на тока с 10%.

Христосков коментира, че задачата на министерството е била да задържи безработицата на приемливи нива, като към момента тя не е намаляла. При младежката безработица има намаление, освен това, около 8000 младежи ще бъдат заети по програмата "Младежка заетост".

Христосков заяви, че сред работата на министерството е била и изработка на различни варианти за реформа на осигурителната система. Два важни акцента, според него, са условията, при които ще бъдат осигурявани хората, работещи при първа и втора категория труд и къде ще се плащат парите им.
Промените не предвиждат намаление на пенсиите, каза Христосков.

Преди дни консултативният съвет към министерството предложи повишение на осигурителната вноска с 1%. Освен това бяха дадени и няколко варианта за увеличение на стажа и възрастта за пенсиониране при всички категории труд.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини