ДАНС разкри сайтове със секснасилие над деца и данни за поръчкови убийства

129 скрити сайта в българското интернет пространство са спрени в рамките на мащабна международна операция срещу организираната престъпност

На 6 ноември правоохранителни органи от 16 европейски държави, съвместно с партньорски структури от САЩ, проведоха операция ONYMOUS, насочена срещу т.нар. "тъмен интернет" в TOR мрежата. След общите усилия на Държавна агенция "Национална сигурност", ВКП, правоохранителни органи от държави в ЕС и партньорски структури от САЩ и Канада, с координационната подкрепа на Европол и Евроджъст, бяха спрени голям брой сайтове, намиращи се в TOR мрежата, информират от ДАНС.

Целта на операцията бе спиране на сайтове, разпространяващи и промотиращи незаконни стоки и услуги в интернет, задържане на престъпните групи, които ги администрират и използват. Информацията от сървърите, хостващи незаконните услуги бе иззета и бе осъществен контрол върху тях.

В хода на разследването в българското интернет пространство бяха установени и спрени 129 скрити интернет сайта, предлагащи множество услуги в TOR мрежата, включително разпространение на материали със сексуално насилие над деца, разпространение на профили за разплащателни платформи, данни за кредитни карти, наркотици, оръжия, поръчкови убийства, незаконна търговия с биткойн и изпиране на пари. На тяхно място е поставен специален банер на операцията (виж снимката). Използвана е инфраструктурата на хостинг компания в България. Цялата информация от сървърите, предоставящи услугите е копирана.

В световен мащаб над 410 скрити домейна бяха спрени и иззети. Извършени са 17 ареста на лица, занимаващи се с поддържането и администрирането им. Иззета е дигитална валута биткойн на стойност над 1 млн. щатски долара, над 180 хил. евро, злато, сребро и наркотици.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини