Фейсбук убийците са шест типа, вече убиват и заради постинг

Много убийци използват социалната мрежа фейсбук при планирането на престъпленията си. Това показва изследване на британски криминолози, съобщава CBS.

Учените са разгледали случаите, при които социалната мрежа е изиграла съществена роля за мотивите или при планирането на деянията.

Само за периода 2008-2013 година са били идентифицирани 48 случая на Facebook убийства, се казва в доклада на Бирмингамския университет. За пример е даден британецът Уейн Форестър, който убил жена си Ема, след като прочел статусите й, че се е развела и иска да се среща с други мъже.

Изследователите са определили шест типа фейсбук убийци.

Първата група са „критиците”. Те реагират гневно на постинги в социалната мрежа, след което убиват авторите им.

Вторият тип са „информаторите”, които чрез фейсбук съобщават на други хора или плановете си за престъплението, или че вече са го извършили, като така демонстрират решителност и сила.

Трети са „антагонистите” - те започват спорове, бързо прерастващи в открит конфликт и заплахи за убийство, които понякога реализират.

Четвъртият тип са „фантазьорите”, които си създават във фейсбук свой собствен измислен свят (еротичен, луксозен или някакъв друг). Те могат да стигнат до убийство, когато в съзнанието им границите между илюзия и реалност се размият или когато не искат определени хора да разобличат измамата.

Към петата група спадат „преследвачите”, които създават фалшиви профили, за да примамят жертвите си да се срещнат на живо.

Шестият тип са „самозванците”. Те пишат съобщения от чужди профили, за да се доберат до нужната им информация.

Учените предупреждават, че не бива да виним социалните мрежи за убийствата.

„Сайтовете като фейсбук са станали неделима част от съвременния начин на живот. Те са толкова виновни, колкото и ножът, с който е извършено убийството. Важни са намеренията на хората, а не техническите средства за осъществяването им”, отбелязват криминолозите. 

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини