Какво хапват на Коледа в различните страни по света

На 25 декември празнуваме Коледа, също познатa като Рождество Христово, Божик или Божич. Това е един от най-големите църковни празници в християнския свят. Вижте какво хапват на този ден в различни страни по света:

Австрия

По празниците в края на годината австрийците си подаряват прасенце - талисман.Традицията се зародила преди много години, когато на заклета стара мома подарили истинско прасенце, украсено със сърце от позлатена хартия. След това тя си намерила съпруг. Оттогава се смята, че прасенцето носи късмет. Днес в някои австрийски села на коледната трапеза се поднася мляко с ориз. В него е скрит цял бадем. Този, който го намери, получава за награда прасенце от бадемово тесто, за да му носи късмет.

Великобритания

Основното и задължително ястие в менюто е пуйката. Рецептите са много и в повечето случаи е пълнена. Всяка домакиня приготвя коледен пудинг, в който пъхва монета от шест пенса. Някои семейства предпочитат пая пред пудинга или пък маслени сладкиши от бадемово тесто с най-различни захаросани плодове. И разбира се, в менюто преди десерта е включена и знаменитата супа от костенурки.

Испания

Коледа в Испания е предимно семеен празник. След 22 часа на 24 декември всички ресторанти са затворени. Хората се прибират в къщи и чакат рождественската литургията в полунощ. Угощението започва след това: моруна, кестени и пуйка в Южна Испания, бадемова супа и гъска - в Северна. Общото и на двете места е обилното, хубаво вино. Десертът е бадемов сладкиш с мед.

Германия

Приготовленията за Коледа започват още през ноември. Пешеходните зони и магазините са с пищна украса и светлини. В Германия Коледата е преди всичко семеен празник. Събира се цялото семейство. Младите отиват при старите, колкото и далече да живеят. Всички заедно сядат около богата трапеза, за да хапнат от традиционните немски специалитети - гъска с ябълки, прочутият щолен, който се прави поне месец преди това, както и други вкусни неща.

Франция

В празничната коледна вечер около елхата с събира цялото семейство. На трапезата е сервирана прочутата френска пуйка с кестени, не липсват и различни изискани специалитети, закупени специално за случая - миди, охлюви, сьомга, гъши пастет. В Елзас, област която в последните столетия е била ту част от Франция , ту от Германия, традицията гласи: печени кестени и греяно вино.

Аржентина

В Аржентина украсяват не елха, а вечно зелените дръвчета със сняг, направен от памук. На колдната вечеря цялото семейство се събира в лятната градина. Люто печено прасенце или късчета месо с чесън и твърдо сварени яйца са традиционните блюда на аржентинците.

Бразилия

Бразилците също хапват пуйка на Коледа, макар че тя се сервира с ориз, ядки и разнообразие от плодове. Заради топлото време в Бразилия, там може да се види дори Дядо Коледа по бански.

Австралия

В Австралия също е лято. Хората празнуват Коледа като похапват агнешко и пуйка, но на скара. Традицията също така повелява да се хапнат и скариди на барбекю.


Източник: profit.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини