Изпращат със салюти загиналия граничар

Колегите на загиналия граничен полицай Асен Асенов ще го изпратят със салюти, произведени с автомат “Калашников”, съобщи шефът на Гранична полиция – Русе, комисар Димитър Чорбаджиев. След опелото в църквата на гроба ковчегът ще бъде посрещнат от стрелково отделение, което по команда ще произведе пет прощални изстрела. След погребението официалните лица ще поднесат венците и цветята.
Вчера се появи информация, че друг служител на Гранична полиция – Русе, който във фаталната нощ също се е връщал от наряд, се е спасил като по чудо, като в последния момент се е качил да пътува в друг камион. Комисар Чорбаджиев опроверга обаче тази информация. “Пострадалите първоначално са пътували в друг камион, който обаче се е повредил и тогава е бил изпратен този ЗИЛ, шофиран от Асен Асенов. Всички, които са пътували в авариралия камион, са се прехвърлили в ЗИЛ-а на Асен. Не е имало трети камион. А и аз нямам информация за друг наш служител на Гранична полиция да е бил по това време в обърналия се камион. Има още един полицай от районното управление в Свищов, всички останали са си местни, от Средец и региона”, обясни комисар Димитър Чорбаджиев, съобщава "Монитор".

Загиналият Асен Асенов бил командирован за две седмици на южната ни граница. По жестока ирония на съдбата вчера командировката му свършвала и той трябвало да се прибере при съпругата и двете си дъщери. Таткото действително се прибра вчера при любимите си хора и семейството си, но в ковчег.

Асен ще бъде погребан днес от 14,00 ч. в родното си село Ореш. Тъй като семейството е католическо, опелото ще се извърши в католическата селска църква “Непорочното зачатие на Блажената Дева Мария” от енорийския свещеник Винченцо ди Клерико. Отец Винченцо обясни, че католическата погребална церемония, която ще извърши в църквата и над гроба, не се отличава особено от православната. Единствената разлика е, че след отправените молитви към Бога, свещеникът ще държи проповед пред събралите се в църквата хора. Наред с това загиналият полицай Асен Асенов ще бъде изпратен и с официални държавни почести и военна церемония. Очаква се на опелото и погребението да присъстват министърът, зам.-министър или главният секретар на МВР.

Кметът на село Ореш Любомир Иронов пък каза, че заедно с кмета на община Свищов Станислав Благов ще обмислят как да подпомогнат семейството на загиналия полицай. Най-вероятно общината заедно с МВР ще окаже съдействие, като поеме разходите по погребението му.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини