Нямо дете проговаря в Рибната църква в Асеновград

“Богородице, дари ме с любящ съпруг, а след това и с дете!” Такава молитва отправят най-често жени, надхвърлили 30-те, пред иконата на Божията майка в асеновградската Рибна църква. Изображението, смятано за чудотворно, е отрупано с тежки златни медальони, пръстени и гривни от хора, които се сдобили с жадувана рожба.

“Преди няколко години на Възкресение пристигна жена от Русе. Започна да се моли и в следващия миг от венеца с ябълки над иконата тупна един плод в краката ”, разказва продавачката на свещи Славка Загарева. Смутената поклонничка побързала да се оправдае, че не е пипала нищо.

“Скоро ще заченеш, ябълката е знак”, предрекла клисарката. На следващия Великден русенката се появила отново - с бебе на ръце.

За 43 г. служба в храма отец Тодор Димитров е кръстил много деца, чиито родители твърдели, че Богородица от Рибната църква ги е дарила с потомство. Това лято чак от Америка пристигнали двама влюбени, за да се венчаят тук с надеждата скоро семейството им да се увеличи.

Има безбройни свидетелства, че иконата е помагала и при други проблеми. Отец Тодор сам е станал очевидец на чудо. Побеляла жена с 5-6-годишно нямо момченце присъствала на едно от вечерните богослужения. Казала на попа, че е дошла от Видинско, за да търси помощ за внучето си. Известно време детето стояло като вцепенено. Изведнъж се обърнало към баба си и проговорило. Възрастната жена донесла сватбените си пендари в дар на Богородица.

“Не кичим иконата с всички бижута, оставени от благодарни хора, за да не се блазнят разбойниците”, обяснява попът.

През 2009-а крадци срязали металната решетка на прозорец и се вмъкнали в храма посред нощ. Сотът се задействал, но при обиколката охранителите не забелязали опряната до стената стълба и си тръгнали. Апашите необезпокоявано разбили стъклената рамка с лика на Богородица Елеуса и задигнали близо 4 кг злато. На сутринта клисарката намерила само няколко синджира на земята, изтървани от тях.

Същия ден земетресение люшнало пловдивското село Крумово, което вярващите отдали на гнева на Божията майка. Затова започнали отново да носят злато на иконата и да се молят да не им изпраща повече беди.

В Асеновград са категорични, че никой местен не би извършил подобно светотатство. Със своите 10 църкви и 56 параклиса градът с право е наричан Българския Йерусалим.
Всяка година на големия християнски празник Преполовение чудотворната икона на Богородица Елеуса от Рибната църква се пренася с литийно шествие до Бачковския манастир и следобед се връща отново.

Традицията е на повече от век. Началото поставя една от най-ревностните богомолки. Една нощ тя видяла в съня си Богородица, която поръчала да изваждат лика от църквата на 25-ия ден след Великден и да го отнасят до Бачковската обител. Ритуалът се ознаменува със звъна на камбаните от всички асеновградски храмове.

Първоначално процесията изминавала пеша 10-километровото разстояние, но сега реликвата се качва на платформа и се транспортира с автомобил до манастира. Там се четат молитви, след което иконата се прибира в дома си. Богомолците си вземат от цветята, вплетени във венеца , и ги пазят в домовете си до следващия празник Преполовение. Някои ги варят и пият водата като лекарство.

Не е известно кой е рисувал изображението на Божията майка. Смята се, че е от XII век. Самата църква е построена през 1834 г. На 28 декември 1909 г. в нея се случва нещо необяснимо, за което се говори и досега.

През деня няколко жени помагали на попадията и останали да преспят в църковното жилище, което се намирало в двора. Около 1 ч през нощта се събудили от силен шум на клепало. Звукът идвал откъм Асеновата крепост и се приближавал към тях. Внезапно целият храм заблестял и в него започнало песнопение на тайнствен хор. След като литургията приключила, светлините загаснали и настанала тишина. Чудото е описано в тогавашната преса, а към църквата до ден днешен прииждат тълпи от поклонници.

Макар да носи името “Св. Богородица Благовещение”, храмът е известен като Рибната църква заради купола си, направен от ламарини под формата на люспи. От време на време дарители ги подменят с нови. Последните са монтирани преди 35 г.

Другата причина да наричат църквата Рибна е аязмото. В него от незапомнени времена плуват рибки. Според легендата още докато копаели основите на храма, бликнал извор,
а в него се видели перките на рибите. Повечето богомолци смятат, че те изпълняват съкровени желания, но единствено праведните можели да ги видят.

Според отец Тодор това са суеверия, които нямат нищо общо с истинската вяра. Той обяснява, че в аязмото непрекъснато се поддържат риби заради стенописите от Захари Зограф, които изобразяват животворящия източник. Майсторът е добавил към сцената и рибки.

“Мренките, които плуват сега в аязмото, може и да не правят чудеса като в приказките, но водата е лековита”, коментират местните. Попът и клисарката Славка Загарева са убедени в същото.

“Хвърлих очилата, откакто започнах да си плискам очите на аязмото. Правя го всеки ден от 20 г. насам”, твърди продавачката на свещи.

Асеновградчани се редят на опашка да си наливат от чешмите пред храма, от които тече вода от аязмото. Изследвания показали, че тя е много мека и кристално чиста. Трите чучура са с формата на риби.

“Правил съм ги през 1996 г. от бронз. Много хора са ми искали модела, но не го давам, защото беше предназначен точно за Рибната църква”, каза майсторът Аргир Сотиров. На 83 г. той се радва на добро зрение, което отдава на лечебното аязмо. Пенсионерът пие само от чешмите пред храма и е категоричен, че така се е отървал от камъни в бъбреците.

“Никога не съм имал хрема, защото редовно прекарвам вода през носа си. Рядко боледувам и се оправям само за 2-3 дни”, споделя още той. Сотиров твърди, че ако 100-килограмов човек поглъща по 3 л вода на ден от извора, ще пращи от здраве. Задължителното условие обаче е да има поне малко вяра.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини