Янаки Стоилов: Трябва да търсим партньори в лицето на умерения ислям

Европа и България трябва да търсят партньори в лицето на умерения ислям, защото опитите за налагане на цивилизационни образци единствено увеличават противопоставянето.

Това заяви в предаването „Панорама" по БНТ зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов.

„Тероризмът, който отхвърляме е някаква крайна реакция срещу опитите да се възраждат имперски претенции и все по-дълбоките социални пропасти", категоричен бе Стоилов.

Той коментира и проблемите на БДЖ.

„ Точно ние, заедно с хората, които протестираха, синдикатите, а на някои места и с представители на местната власт, реагирахме най-бързо и категорично по проблема със спирането на влаковете". - напомни Стоилов.

Той посочи, че социалистите са поискали допълнителни средства и извънредно заседание на комисията по транспорта и съобщенията в НС.
„Този въпрос беше поставен категорично от наши народни представители в пленарна зала и в рамките на два дни бяха направени заявления от страна на министър-председателя и министъра на транспорта, че липсващите средства ще бъдат осигурени", добави социалистът.

„Пример за нашата последователност беше спирането на покачването на възрастта за пенсиониране, дори когато социалния министър беше склонен тази възраст да продължи нараства", обясни Стоилов. Той припомни, че БСП Лява България предлага да се спре и покачването на трудовия стаж, да се допуснат възможности за гъвкаво пенсиониране, докато се реши как да се развива пенсионната реформа.

„Самите управляващи се лутат в този процес и сега говорят за промени в решения, които сами наложиха в бюджета за 2015 г.", коментира народният представител.

Стоилов заяви, че социалистите се обявяват решително за подкрепа на държавните и общински училища, както и да се извърши ревизия на състоянието на пенсионните фондове и ефективността на надзора върху тях. Янаки Стоилов бе категоричен, че трябва да бъдат предприети решителни действия освен срещу масовата престъпност, и срещу поредицата от предумишлени убийства, с които се цели разчистване на сметки.

„Европейските фондове могат да бъдат допълващо средство за катализиране на икономиката, но ако правителството смята, че най-големият инвестиционен проект за мандата ще бъде санирането на панелните жилища, далеч няма да постигне съживяване на икономическата ситуация", поясни народният преставител.

Стоилов бе категоричен, че България има нужда от промяна в съдебната система, но социалистите не възприемат призива за реформи като нещо, което се превръща в алиби за тези, които го изричат. Той добави, че е много важно с какви действия и от кого ще се провежда тази реформа, за да не се окаже за пореден път, че зад амбициозните цели ще продължава движението в познат кръг. Народният представител заяви, че съдебната система се нуждае от промяна в интерес на гражданите и за да се повиши доверието от страна на всички партньори, с които страната ни работи.

Янаки Стоилов обясни, че правителството подхвърля теми, чака да се формират позиции в подкрепа или в оспорване и след това взима решение. Това обаче, по думите му, говори, че няма ясно очертани стъпки за постигане на обявените цели.

„Нашата роля като политици е да предлагаме модел на поведение", категоричен бе той. Народният представител каза още, че е необходимо противопоставяне срещу всички крайности, били те политически, етнически или религиозни.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини