8 семейства туристи блокирани в Триград, селото откъснато от света

Село Барутин, Доспатско -днес по обяд, местните се чудеха какво щеше да стане, ако не бяха новите шкарпи край реката.

Снимка: Вестник на Община Доспат

 

По разпореждане на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков е активиран централният оперативен щаб на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, съобщиха от пресцентъра н аполицията в Смолян.

Остава обявенто бедственото положение на територията на общините Смолян и Девин, както и на територията на цялата област.

Към момента нивото на река Черна остава високо, екипите активно работят в застрашените райони. Във всички рискови зони е създадена организация за евакуиране на хора и техника, както и за изграждане на диги и насипи.

Ситуацията в кв. Устово в Смолян остава сериозна, реката е на около 30 см от преливане извън коритото. Застрашително е нивото на реката в района на Римския мост в града, където много приземни етажи на жилищни сгради са наводнени.

Откъснато от света остава туристическото село Триград- заради прелялата река Триградска, която скъса пътя и към село Змеица, а в най-тесните си участъци нивото й се покачи с близо 4 метра. В цялата община Девин, както и в Доспат и околните села, се работи по отстраняването на щетите от пропаднали пътни участъци, отнесени подпорни стени и скални срутища.

Две семейства в Триград са били евакуирани от домовете им заради високо ниво на речните води. Екипи отводняват приземните етажи на къщи и хотели в селото, местното население се включи в издигането на каменни диги и насипи от чували с пясък.

Около 8 семейства туристи, останаха принудително в Триград, информира кметът Цветан Славков. Хората са настанени в хотел в селото, но ще могат да отпътуват обратно за домовете си едва след като пътната връзка бъде възстановена.

Заради бурния вятър и порои, днес затворени останаха и ски пистите в Пампорово. През целия лифтовете в родопския курорт не работиха, въпреки престижното международно ски- състезание, чийто домакин е родопският курорт.

От управата на "Пампорово"АД обявиха, че ако утре времето позволи, съоръженията отново ще бъдат пуснати.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини