Последни данни от заседанието на Общинския кризисен щаб за обстановката в Асеновградско след дъждовете

Оперативният щаб по бедствия и аварии към Община Асеновград продължи да заседава до късния следобед, когато приключиха на валежите в града. На вниманието на членовете на щаба бяха представени последиците от обилния дъжд през последните 24 часа.​

Констатирано е повишаване нивото на река Чая, която се следи непрекъснато, като се отчита неговото повишаване с повече от 1 метър. Застрашени са участъци от преливане в района на селата Нареченски бани и Бачково. Постъпили са данни за нанесени щети по малкият мост до СБА в Нареченски бани, който е отнесен от придошлите води. 

В село Тополово има отнесени участъци от пътните настилки. Следи се нивото и на река Тополовска. 

По инструкции на Щаба се забранява достъпа и ползването на сградата на читалище “Свети преп. Паисий Хилендарски” в Асеновград, което има нанесени щети по покривната конструкция.

Информирани са кметовете на населени места за състоянието на общината предвид метеорологичната обстановка. Инструкциите към тях са да подават своевременно информация за промяна в обстоятелствата.

Нивото на язовирите се проследява от операторите и наемателите, които също дават информация към Оперативния щаб. Към настоящия момент няма данни за язовири, застрашени от преливане.

Установен е компрометиран участък от свлачище на пътя Асеновград - Лясково, като е извършено обезопасяване на участъка с обозначаване на опасната зона.
​Оперативният щаб излезе с препоръка и кметът Емил Караиванов издаде заповед за бедствено положение за част от територията на общината, а именно село Лясково и Национален паметник на културата „Асенова крепост”, заради активизирало се свлачище по пътя.

Няма данни за бедстващи хора или животни. Валежите спират, очаква се подобряване на метеорологичната обстановка, както и понижаване на придошлите води в река Чая.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини