ДАЗД иска дисциплинарни наказания заради насилие в дома за деца в Нареченски бани

Ева Жечева

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева поиска да бъдат наложени дисциплинарни наказания на четирима служители в Центъра за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ "Усмивка" и Центъра за настаняване от семеен тип "Звънче" в Нареченски бани, съобщиха от Агенцията. Санкциите са заради констатирани нарушения, установени при проверка по сигнал за насилие над настанените деца, подаден от агенция за международни осиновявания.

В услугите са прилагани недопустими методи на възпитание, които нарушават правата на децата и противоречат на Етичния кодекс на работещите с деца, е заключението на проверяващите. Сред използваните от персонала наказания са бой с метална пръчка, щипане, лишаване от храна в определеното време. Върху децата е осъществяван и психически тормоз – изолация или заключване навън вечер, заплахи и лишаване от любими за децата занимания. Случаите не са отразени документално от ръководството на ЦНСТ, нито е съобщило за тях на органите по закрила.

Налице е неглижиране на децата и оставяне без надзор, видеонаблюдението се осъществява формално и е неефективно, няма определен служител, който да следи камерите. Поради тази причина персоналът дори не е разбрал за инцидент, при който едно от по-големите деца е провесило друго през парапета на стълбището, а на помощ са му се притекли няколко момчета.

Броят на служителите, пряко ангажирани в денонощно обгрижване на децата е намален за сметка на общия персонал, а създадената организация на работа води до невъзможност за прилагане на индивидуален подход и грижа, неглижиране и увеличаване на инцидентите с деца, е констатацията на проверката.

Работното време на ръководителя на услугите не съответства на присъствието на децата в центровете, той не е е пряко ангажиран в работата с тях. Децата няма с кого да споделят преживяното през деня в детската градина или училище. Свободното време, посещението им на училище и на детска градина се планира и се извършва в група, а не индивидуално, каквито са условията за създаване на среда близка до семейната.

Не са на необходимото ниво взаимоотношенията на услугата с "Отдел за закрила на детето" и ЦентъаА за обществена подкрепа в Асеновград, с училището и детската градина в Павелско. Това е създало предпоставки деца от услугата да бягат от училище и да извършат кражба. Образователната институция не е уведомила ръководството на ЦНСТ за отсъствието на децата от учебни занимания.

Центърът за обществена подкрепа не предоставя на екипа на ЦНСТ информация за извършваната от тях дейност и постигнатите резултати с всяко дете. Прегледите на плановете за услуги и плановете за грижи не се извършват екипно от двете услуги, за да се повишава ефективността на работата с всяко от децата.

Във връзка с констатираните нарушения председателят на ДАЗД даде задължителни предписания на директора на комплекса за социални услуги, който управлява двете ЦНСТ-та:

- да бъде проведено практическо обучение с децата как да реагират при упражнено над тях насилие.

- да се увеличи броят на пряко ангажираните с децата служители, и броят на персонала в почивните дни и в часовете в делнични дни, когато децата се намират в центровете, за да се гарантира индивидуално внимание и грижи за всяко от тях.

- да бъде осигурено качествено денонощно видеонаблюдение в двете услуги на комплекса като се регламентира във вътрешните правила на ЦНСТ и се определи отговорен служител за проследяване, регистриране и докладване на резултатите от видеонаблюдението.

За резултатите от извършената проверка са уведомени заместник-министърът на правосъдието, кметът Емир Караиванов, директорът на дирекция "Социално подпомагане" - Асеновград и директорът на Център за обществена подкрепа - Асеновград.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини