Гръцките власти дават назаден за обещанията си

Гръцкото правителство на радикалната левица е готово "да отложи изпълнението на някои предизборни обещания за по-късно", за да възвърне доверието на европейските си партньори, заяви гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис, цитиран от БГНЕС.

"Ние не сме популисти, ние не сме обещали неизпълними неща", каза Варуфакис на съвещание при закрити врата на икономически и финансови водачи, организирано в Чернобио, Северна Италия. Думите му са цитирани от италианския вестник "Кориере дела Сера".

Готови сме да отложим за по-късно изпълнението на някои изборни ангажименти, ако това е необходимо, за да върнем доверието на нашите партньори, добавил той, без да уточнява за кои предизборни обещания става въпрос. Ние имаме програма за четири години, изтъкнал още той. Искаме да изплатим докрай нашия дълг. Но искаме от нашите партньори да ни помогнат да съживим растежа в Гърция. Колкото по-бързо е стабилизирането на нашата икономика, толкова по-бързо ще стане изплащането.

Варуфакис обяснил, че идеята му е "конвертиране на дълга в облигации, индексирани спрямо процента на растеж. Колкото повече се възстановява страната, толкова тя ще е повече в състояние на връща заемите си", казал той.

По думите му Гърция категорично изключва търсенето на решение извън европейския периметър. Няма алтернативно решение, няма да искаме помощ отвън. Ние развиваме добри отношения с Русия, Китай и други страни. Но нашият проблем е европейски проблем и ние ще го решаваме вътре в нашето европейско семейство, изтъкнал в заключение Варуфакис.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини