Милион двукраки бюлетини, държава пред разпадане

Бруталните престъпления през последните дни, извършени от цигани, отново разпалиха страстите български и се разгоряха оживени дискусии. В Хасково чашата преля 35-годишният ром Йордан Асенов, който миналия петък зверски преби и ограби детската лекарка д-р Велислава Джонева. Жената претърпя животоспасяваща операция, при която й отстраниха далака. Има и счупени ребра. Йордан я нападнал в гръб заради дамската й чанта, в която имало 130 лева и документи. Един човешки живот бе на косъм заради 130 лева.

Между другото д-р Джонева е председател на инициативния комитет за възстановяването на параклиса “Св. Трифон” в Кенана. Една група от съмишленици, която свърши огромна работа в продължение на години, а резултатът всеки може да го види.

Ужасяващото убийство на студентката Вероника във Велико Търново пък потресе цяла България. Убиецът също е циганин.

Пак през последните дни цяло село въстана срещу братя роми бандити, които крадат и тормозят безнаказано жителите дълги години.

Нападенията над лекари в ромските махали са едва ли не ежедневие. А властта се оказва безсилна.

Докога ще продължава това? Губим ли България? Дали това няма да избие в кървав етнически конфликт, както се опасява и премиерът?

И дали тази ескалация може да се спре?

Преглеждайки данните от преброяванията на населението в сайта на Националния статистически институт, смятам, че ромите в България вече са над милион. Въпреки че според официалните данни през 2011 г. те са само 325 343.

Според НСИ десет години по-рано те са били 370 000, тоест са намалели. Но не е така. Защото пред анкетьорите на Статистиката никой не е длъжен да обявява етническия си произход. Почти 700 хиляди души не са отговорили на този въпрос. С голяма доза сигурност може да се предположи, че преобладаващата част от тях са именно роми. Което пък означава, че са вече над един милион души.

Дали е направено умишлено или не, но официалните данни на НСИ всъщност не са достоверни.

Което не е учудващо, нито пък е прецедент. Така например през 1975 година в България са били преброени едва 18 451 цигани. И то при положение, че през 1920-а са установени близо 100 хиляди, а през 1932-а – 150 хиляди.

В същото време само за десет години – между 2001-а и 2011-а българите са намалели с един милион души. От 6.5 млн. сме се стопили на 5.5 млн., по данни на НСИ. А през 2021 година колко ще сме останали? А колко ще са ромите, които имат по 7-8 деца?

Ако всички тези числа не ви звучат особено драматично, само си спомнете пустите изборни секции в центъра на Хасково и опашките пред урните в Република. Сигурно няма да бъде особено пресилено ако се каже, че поне една трета от гласовете в българските избори всъщност са цигански. А тези гласове обикновено са мотивирани от тройка кебапчета с бира или двайсетачка на ръка.

От ДПС неслучайно се насочиха именно към циганските махали. Усетиха, че който е първи на опашката в изборния пазар, си купува билет за властта. А до какво води купената власт виждаме вече повече от 20 години – разграбване, мизерия, отчаяние. И умишлено задържане на двукраките бюлетини в гетата, да са им подръка за следващите избори. А пък капсулирането в гетата от своя страна неизбежно генерира престъпност.

В изказването си пред парламента президентът Росен Плевнелиев отново повдигна темата за задължителното гласуване. Обяви, че ще инициира референдум по въпроса заедно с местните избори наесен.

Само че нещата вече са стигнали дотам, че с подобни мерки като задължително гласуване, дори да вдигне активността с 5-10 процента, нещата няма да се променят кардинално.

Коренна промяна може да има с няколко прости неща, за които дори не се иска референдум. Понеже съм ги писал и друг път,, се извинявам на читателите, които вече са ги чели, но намирам за нужно да ги казвам непрекъснато.

Те са – забрана на абревиатурите на партиите, имената им да се изписват изцяло, забрана на поредните номера в бюлетината, и отпечатване на няколко варианта на бюлетините с различна поредност на партиите в тях за всеки избирателен район.

Така ще гласува този, който може да чете, купуването на гласове ще отиде в историята, а политиците ще спрат да гледат на циганите като на ходещи бюлетини. При това нито се задължава някой да ходи да гласува, нито пък му се забранява.

Крайно време е вече да се направи коренна промяна, да се спре разпада на държавата и в крайна сметка – властниците да не са заложници на ромските махали. А ако някой смята, че това е дискриминация спрямо неграмотните, следва да му се напомни, че Законът за народната просвета задължава всеки да ходи на училище до 16-годишна възраст. И че законът трябва да се спазва от всички. Стига привилегии.

Разбира се, срещу подобни промени най-ожесточено ще скочи ДПС. Дори е твърде възможно да предизвика етнически сблъсъци. Може да се пролее и кръв.

Но вече е въпрос на оцеляване. Защото само след няколко години ще е още по-страшно.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

Още новини

Последни новини