Oранжев код за дъжд за Кърджали и Смолян, жълт код за Пловдив и Пазарджик

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН за днес е обявен оранжев код за дъжд в две области - Кърджали и Смолян. Ще има интензивни валежи от дъжд. Сумарно количество за денонощието до 40 л/кв.м. Очаква се интензивно снеготопене.

Жълт код е обявен за дъжд в Пловдив, Пазарджик, както и в Хасково и Благоевград.

За Пловдив и Пазарджик - валежи от дъжд, сумарно количество за денонощието до 20 л/кв.м. В планинската част на областта ще има интензивно снеготопене.

Днес на много места ще вали. Значителни количества се очакват в Рило-Родопската област и особено по южните склонове на Родопите. Сумарни количества до около 40 л/кв.м. В останалата част от страната количеството ще е между 5 и 15 л/кв.м, а по Черноморието до 5 л/кв.м.

Утре, 28 март, валежите ще продължат, в по-голямата част от страната количествата ще са 5-15 л/кв.м, в отделни райони до 20 л/кв.м. В неделя валежите в Северна България ще отслабнат и ще спират, а в Южна България валежите ще продължат с количества 5-10 л/кв.м.

Водните количества в реките в цялата страна са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, са започнали по-значителни повишения на водните нива, като тази тенденция ще се запази и утре.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини