Президентът награди стотиците герои-доброволци от битката със снежното бедствие

Президентът Росен Плевнелиев пристигна днес в Смолян за церемония по награждаването на доброволците от цялата област Смолян, помогнали за преодоляване на снежното бедствие и оказали помощ на населението в началото на март тази година.

Държавният глава беше посрещнат от почетен военен караул на площада в центъра на областния град. С постановление на президента бяха наградени доброволните формирования от общините Смоян, Мадан, Рудозем, Баните и Неделино. 

Тодорка Манолевска получи отличието за община Смолян, чийто доброволен отряд е един от първите в страната, регистриран през 2013г. В дните на бедствието всекидневно около 200 души от града бяха на първа линия в най-трудните и рискови операции, наравно с военните и специалните екипи. „Доброволните формирования вече набират скорост и опит. Екипът от 17 спасители се включи още в първите часове на снежното бедствие във всички спасителни акции. Все повече българи припознават доброволчеството като своя кауза и са готови да помагат. Факт е че след последните бедствия, нови попълнения влязоха в доброволното формирование в града с нови 8 членове за постъпване“, каза в поздравителното си слово президентът Плевнелиев.

Милко Маджаров получи почетния знак на държавния глава за община Баните, чиито доброволци денонощно са работили и без почивка по две и повече смени, без да слизат от машините, чистили пътищата.

От името на 16-те екипа, борили се със снега в община Неделино Христо Янев получи отличието.

Около 275 доброволци са оказали помощ в община Мадан през дните на бедствентото положение, вървели пеш километри в преспите, спасили 3-ма души изчезнали и заседнали в снега, организирали до всички откъснати места доставки на храна и лекарства. За община Мадан почетния знак получи от името на наградените Недко Бодуров.

Севди Гаджалов получи от президента наградата от името на стотиците доброволци от община Рудозем. Там в някои дни е имало по 100 души дневно, които са се е вкючвали-кой с каквото може, техника, храна, труд.

 „За мен е чест да сме заедно и да отличим доблестни и смели граждани ,които с гордост и достойнство могат да нарекат себе си доброволци и спасители. Това са спасителите от доброволните формирования към общините Смолян, Мадан, Рудозем, Баните , Неделино и други. Днешните отличия са символ на нашата признателност -за вашата безкористна и доблестна постъпка.

Бедственото положение вече е преодоляно и животът постепенно се нормализира. Това стана благодарение и на стотиците доброволци, които не пожалиха сили, за да помогнат. Тези ваши действия няма да бъдат забравени и ще бъдат пример за много други.

Неслучайно наши доброволци получиха отличието „Европейски гражданин на годината за 2014г. Сигурен съм, че нови и нови доброволци ще бъдат тук“, каза още в приветствието си държавният глава.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини