Джихадисти отвлякоха 120 ученици

Екстремисти от групировката "Ислямска държава" са отвлекли днес близо 120 ученици от различни училища в Мосул, предаде ТАСС, цитиран от БТА.
Съдбата и местонахождението на учениците е неизвестна. "Ислямска държава" освен това днес публично е разстреляла в Мосул над 20 свои бойци, ранени в сблъсъци с иракските въоръжени сили, съобщи Демократическата партия на Кюрдистан. 

Вчера в западната провинция Анбар ислямистите са убили 30 иракчани, включително жени и деца, обвинени в сътрудничество с властите и редовната армия.

В същото време посолството на Южна Корея в Либия, разположено в централната част на Триполи, е било атакувано от бойци на "Ислямска държава", съобщи южнокорейската агенция Ренхап, цитирана от ТАСС и АФП. При нападението са убити двама охранители и един е ранен, се посочва в съобщението. 

Вчера пък джихадистите от групировката "Ислямска държава" са атакували петролната рафинерия в иракския град Байджи - най-голямата в страната, но иракската армия е успяла да удържи контрола над нея, съобщи иракски генерал, цитиран от Франс прес. 

Трима джихадисти камикадзе успели да стигнат до портала на рафинерията. Войниците убили двама от тях, но третият се самовзривил, каза генералът. Иракските сили отблъснали атаката и рафинерията продължава да е под контрола на правителството. Общо 20 джихадисти били убити при сражението. 

Районът на рафинерията беше многократно театър на свирепи битки, откакто "Ислямска държава" успя да завладее големи територии в Ирак и Сирия миналата година. Известно време тя беше под контрола на джихадистите, но им бе отнета през октомври с голяма операция на иракската армия с въздушната подкрепа на коалицията начело със САЩ.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини