СГС пусна съдия Ченалова под гаранция от 8000 лева

След 5-часово заседание Софийски градски съд освободи Румяна Ченалова с мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 8000 лева, предаде БНР.

В заседание завършило през нощта СГС отхвърли искането на прокуратурата за постоянното задържане на съдия Ченалова, която смята, че обвиняемата може "да се укрие или да извърши друго престъпление".

Ченалова е обвинена в длъжностно и документно престъпление. Съдията по делото Веселина Ставрева, призна само второто, предаде "Фокус". 

По отношение на повдигнатото й обвинение в длъжностно престъпление, съдия Ставрева обясни, че не са събрани достатъчно доказателства.

По неофициална информация обвиненията срещу Ченалова са във връзка с висящо търговско дело в СГС от 2013 г. То е по искова молба на "ОЕТ – Обединени Енергийни търговци"ООД, а ответник по него е НЕК ЕАД. Според прокуратурата на 22 април м.г. съдийката е извършила длъжностно престъпление, нарушавайки служебните си задължения, регламентирани в Закона за съдебната власт. 

Румяна Ченалова има три дневен срок, за да изпълни наложената й мярка за неотклонение, в противен случай може да бъде поискано отново нейкното постоянно задържане под стража. 

Решението на СГС подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини