Кабинетът одобри предложенията на Калфин за семейните помощи

Правителството одобри и предлага на Народното събрание да приеме промени в Закона за семейни помощи за деца, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Промените предвиждат родителите, които изоставят децата си, да не получават семейни помощи. Всички форми на отглеждане на деца да са равноправни, гласят още одобрените от Кабинета промени. Така равнопоставени при получаването на помощите ще са както децата в семейства, така и на двойките, съжителстващи без брак и тези на самотните родители. С проекта се въвеждат повече гаранции, че семейните помощи се предоставят на лицата и семействата, за които са предназначени. Повишава се и значението на подпомагането в натура въз основа на оценка на индивидуалните нужди на детето и семейството.

Измененията предвиждат обвързване на семейното подпомагане на непълнолетни майки с прилагане на мерки за закрила на детето в семейна среда. Засилва се и връзката между семейното подпомагане и гарантирането на правото на образование и достъп до здравна грижа на децата. Регламентирано е и недопускане на получаване на семейни помощи от недобросъвестни семейства.

Предлага се законът да влезе в сила от 1 юли 2015 г., с изключение на няколко разпоредби, които ще влязат в сила от началото на 2016 г., тъй като финансовото им отражение трябва да намери място в закона за държавния бюджет за следващата година.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини