39 града, между които и Асеновград, получават по-големия дял от парите по “Региони в растеж“

39 български града ще се разпределят по-голямата част от средствата по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. След близо три години преговори българските власти окончателно отстъпиха пред Европейската комисия (ЕК) и се съгласиха с настояването на Брюксел финансирането по да не се "разпилява" между 67 града, а да се концентрира в по-малко на брой населени места, предаде БГНЕС.

Това става ясно от последния вариант на ОПРР, която след одобрение от правителството ще бъде изпратена за официално одобрение от Европейската комисия. Спорът между правителството и ЕК по въпроса за броя на градовете, които ще имат достъп до европейските фондове е основна причина за сериозното забавяне на одобрението на самата ОП "Региони в растеж".
Цялата ОПРР 2014-2020 е в размер на 1,54 млрд. евро (европейско и национално финансиране).
Националната концепция за пространствено развитие разделя 67-те общини на четири, според йерархичното им ниво. Като тези, които са в първите три (39 града) ще имат достъп до 715 млн. евро от ОПРР 2014-2020 за устойчиво градско развитие. Това са общините: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Перник, Кюстендил, Свищов, Горна Оряховица, Казанлък, Димитровград, Асеновград, Карлово, Дупница, Петрич, Лом, Гоце Делчев, Панагюрище, Велинград.
28 общини отпадат от приоритетното финансиране. Те ще разполагат с едва 90 млн. евро за устойчиво градско развитие.

- 97,6 млн. евро са за "образователна инфраструктура", което ще осигури строителство и ремонт на сгради на ВУЗ-ве, училища, детски градини и др.

- 71 млн. евро са парите за здравеопазване, което ще позволи модернизиране на "Спешна помощ".

- За изграждане на "социална инфраструктура" са предвидени 43,2 млн. евро. С тях ще се финансира разрушаването на ромски гета и изграждането на нови жилища.

- 85,6 млн. евро са предвидени за "регионален туризъм". С тези средства ще се ремонтират древни крепости.

- За ремонт и строеж на нови пътища са предвидени 165,3 млн. евро.

- Техническата помощ по ОПРР 2014-2020 е в размер на 44,5 млн. евро.

Очаква се ЕК да одобри новата Оперативна програма "Региони в растеж" в скоро време, тъй като, заради споровете между София и Брюксел, страната ни остана сред малкото, които не са получили “зелена светлина“ по финансирането за градовете.

Окончателното решение за концентрирано финансиране на 39 града е сериозен провал за екипа на министър Лиляна Павлова, която при старта на преговорите в края на 2012 г., бе категорична, че през новия програмен период общините, които ще имат достъп до ОПРР ще са 67.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини