Синодът сгазил конституцията

След президентите Росен Плевнелиев и Георги Първанов вчера конституционалисти и богослови скастриха Българската православна църква (БПЦ) за решението й да обяви Симеон Сакскобургготски за „благочестив и христолюбив цар на българите“ и като такъв да бъде споменаван в литургиите. Според тях, освен че нарушава основния закон в страната, решението противоречи и на канона, който изисква позоваване на действащи, функциониращи към момента държавни власти. Реформаторите дори съзряха конспирация, в която е замесена Русия.

„Очевидно е, че Светият синод вкарва политиката в църквата. Решението води до разделение между самите християни“, коментира пред БНР преподавателят по конституционно право в СУ д-р Атанас Славов. „Очевидно църквата заявява вярност и принадлежност към конституционния ред, установен в Търновската конституция, което е съществен проблем. Това е дуализъм, който от гледна точка на действащото публично право е недопустим“, посочи Славов.

„Промяната на богослужебен текст не може и не бива да се случва по този начин. Не може просто да бъде формулирано „еди-кой си предложи, а останалите приеха единодушно“. Богослужебният текст не е просто някаква литературна форма и ако той бъде променян така, както се случи - без никакви мотиви, без обяснение, без подготовка от страна на Светия синод, това е индикация за много сериозен системен проблем в ръководството на църквата“, коментира изпълнителният директор на фондация „Покров Богородичен“ Пламен Сивов.

Срещу решението на синода вчера скочи и лидерът на Демократи за силна България Радан Кънев. „Смехотворното коронясване на бивш български премиер точно преди очакваното му посещение в Москва на 9 май, защото тук не става дума за съвпадение, представлява груба, недопустима намеса на църквата в българската политика - както във вътрешната, така и във външната, която е изключително уязвяваща самата църква и изключително обидна за вярата на истинските християни в България“, заяви Кънев по време на визитата си в Благоевград. 

Източник: http://presa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини