35 са отличените в инициативата „Достойните българи“, сред тях и отец Йордан Георгиев

Това е 13-та поредна година, в която инициативата на вестник "24 часа" отличава българите, извършили добро дело през предходната година. В церемонията по награждаването в НДК участваха премиерът Бойко Борисов, министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова и на спорта Красен Кралев.

Между отличените тази година е и архиерейският наместник на асеновградска духовна околия отец Йордан Георгиев. Сред поводите, посочени за отличаването му, са това че всяка седмица поп Данчо храни по 100 бедни в храма "Св.Николай Чудотворец". Води два безплатни кръжока за деца. Единият по пеене, другият - по английски език. Посочва се и заслугата му да се възроди уникалният обичай "Калинички".

Отличени днес бяха също:

- съпрузите д-р Ферхад Ахмед и Филиз Абидин от Кърджали. Лекарят от Спешна помощ Ферхад Ахмед рискува живота си, за да спаси пациент. На 21 септември 2014 г. е изпратен при ужилен от стършел в критично състояние и на изолиран бряг на яз. "Студен кладенец". Пресякъл язовира с лодка на пожарната, която обаче не могла да достигне до брега. Лекарят, който не може да плува, скочил във водата и с риск за живота си успял да достигне сушата, където спасил пострадалия.

Четири часа лекарката от Спешна помощ Филиз Абидин е газила преспи по време на снежното бествие тази пролет, за да стигне до болно бебе в село Рани лист. Детето получило алергичен пристъп и само бързата намеса на докторката го спасила.

- Габриел Ченчева, ученичка от 11 клас на Математическата гимназия "Константин Величков" в Пазарджик, която е главен организатор на по-голямата част от над 10 благотворителни акции сред ученици, родители и учители в нейната гимназия и други училища в Пазарджик за операции и лечение на нейната съученичка, 18-годишната Славянка Тонева, пострадала при тежка катастрофа. До момента са събрани над 100 000 лева.

- Анастас Иванов от Смолян, който ремонтира със собствени средства параклиси и църкви в смолянското село Чокманово. 47-годишният родопчанин продава имоти, за да осигури финансиране за ремонта на рухналите храмове.

- Кадир Яха, кмет на чернооченското село Безводно. Разчиства пъртини към откъснати махали на селото по време на снежното бедствие през март, за да достигне до затрупани от снега къщи на възрастни хора. Пътят до селото бе отнесен от свлачище и Яха пренася на гръб и с катъри храни за съселяните си.

- Христо Тодоров - директор на пожарната в Кърджали. Координира денонощно действията на спасители и доброволци по време на снежното бедствие в Кърджалийско. Благодарение на него са спасени родилки, болни и възрастни хора.

- Красимир Калайджиев от Смолян. По време на снежното бедствие през март спасителят към РСПАБ в родопския град участва в операция в района на местността Печинско по спасяването на семейство, престояло 17 часа в автомобил в снега. Калайджиев пътува 4 часа в снега, за да стигне до тях.

- Атанас Иванов от Мадан. По време на снежното бедствие през март пожарникарят пътува с часове в преспите, за да достави на бедстващи хора лекарства и храна.

- Юсеин Мехмед от Черноочене. По време на снежното бедствие през март затваря за 10 дни ресторанта си, за да помага на хора в нужда. С джипа си изтегля закъсали автомобили, пренася хранителни продукти, превозва болни.

- Певицата Тони Димитрова оказа помощ на пострадали от голямото наводнение в Мизия. Тя видяла по телевизията покъртителен репортаж за бедстващите хора и нуждата от доброволци и спонтанно решила да се включи. Веднага тръгнала от Бургас до Мизия, където веднага се представила в щаба на доброволците и се включила в разчистването на пострадалите от потопа къщи.

- Крисия Тодорова, Хасан и Ибрахим Игнатови, които донесоха второ място на България на детската Евровизия.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Пе
    Пепи
    6 -1
    16:41, 11 май 2015
    Достойно е да "съживиш" калиничките, но дали е достойно да анатемосаш участниците в празничното кукерско шествие, когато и двата ритуала са с еднакво езически корени? Достойно е да се научиш да приемаш и уважаваш това, което правят другите, не само това, което правиш ти, отче Йордане! И по-християнско е, и по-човешко, освен всичко друго.
  • 2
    Цъ
    Църцафолата
    2 0
    12:09, 12 май 2015
    А сега още една новина за "достойния" - знаете ли, че щял да "пенсионира" отец Тодор от храм "Св. Богородица Успение". На негово място гласи да нареди сина си - Стилиян. Така да знаете - поп Тошо му пречи там, в хубавата църква, подредена като кукла. Изведнъж стана престарял, немощен и за пенсия. Още една "достойна" постъпка!
  • 3
    Ka
    kargarita
    3 0
    01:40, 13 май 2015
    Странни чудеса стават тук в този Асеновград..........отец тодор- -"престаял"...що за глупост ????отец тодор е най-дейният и най-богоугодният свещеник в града.............я стига !!!нека поп данчо да си гледа бизнесите,които върши със стръв и жар...а, не му ли стигат толкова църкви ,които обсеби тоя няма ли спиране........Всъщност какво се случи с простреляният му крак????Лошо,лошо...смирение,смирениесмирение му е нужно,защото загуби всяко уважение от миряните .....и нека не бърка личната със църковната сметка ...като слага на неговата сметка онова ,което е подарено за черквата...я, го гледай ти ...око на "света богородица" е хвърлил...е,всички я харесваме...но без отец тодор -емблемата няма да е истинска!оставете отеца на спокойствие-срамота е!!!срамота е!!!вместо това ...да си водят проповедите в "свети никола" редовно,а , не да бъде вечно заключен храма...и кой плаща за изхранването на тези 100 човека от джоба му ли вади,че организирва...всеки го може,когато има кой да плаща...
  • 4
    Ka
    kargarita
    3 0
    01:46, 13 май 2015
    Я ,стига ..."достоен" бил......не ви ли е срам!,цял град го знае!....достоен е - дядо добри,какви ги върши пък тоя ..........
Последни новини