Обсъждат промените в закона за митниците

Бюджетната комисия в парламента ще обсъди промените в закона за митниците, които дават право на митничарите да извършват оперативно - издирвателни дейности.

Според законовите промени митниците ще имат автоматизиран достъп до информационната система на МВР, но само до определена информация, свързана с конкретния предмет на разследването. Също така служителите на агенцията ще имат право да извършват и т.нар. конвойна дейност на територията на страната на хора, които са задържани до 72 часа по Наказателния кодекс. Митничарите ще могат да извършват издирвателни дейности. Друга важна промяна е, че влезли в сила решения на агенцията ще се изпълняват и докато тече евентуална процедура по обжалването им, а не както досега - да бъдат спирани, докато съдът се произнесе по обжалавнето.

Със закона се затягат и изискванията при назначаване и повишаване на служителите на агенцията. При постъпване на нова длъжност всеки ще трябва да минава професионален и психотест и това ще се случва при всяко ново повишение. Досега митничарите са декларирали имуществото си само на влизане в агенцията, но с промените в закона ще трябва да го правят и при напускането на системата.

Източник: http://www.cross.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини