Депутати не искат заплати във фризера

Реформаторският блок е против замразяване на заплатите на депутатите, а от ГЕРБ още се ослушват, показа проверка на „Преса“. Преди два дни в интервю за Би Ти Ви премиерът Бойко Борисов заяви: „100 пъти им казвах да ги замразят.“

„Не съм привърженик на този тип популизъм“, обясни вчера Радан Кънев. „Оправям се с парите, които получаваме, но едно сравнение с нивата в Централна Европа, включително съпоставени със средния доход, ще покаже, че в България няма завишени заплати на депутатите, а по-скоро е обратното“, каза Кънев и допълни, че един народен представител трябвало да може да си купува дрехи със заплатата. „Иначе някой друг ще му ги купува“, подхвърли той.

Кънев обяви пред „Преса“, че ще обмислят и предложат смяна на формулата, по която се определя заплатата на депутата. И вместо три средни възнаграждения в обществения сектор да получават тройния размер на средната заплата за страната. Според данни от НСИ тя е по-ниска от досегашната база.

В момента един избраник в НС взема като основна заплата 2886 лв. По-рано парите им бяха замразени на 2196 лв. Зам.-председателят на НС и депутат от ГЕРБ Димитър Главчев обясни, че темата ще бъде обсъждана на коалиционен съвет следващия вторник. Според него партията на Борисов е показала, че може да се откаже от увеличаване на възнагражденията на властта по време на криза, но в момента зависели от партньорите си. Красимир Янков от БСП обаче хвърли вината за ослушването изцяло върху ГЕРБ. Те са управляващи, те решават за заплатите, отсече той. От ГЕРБ пък напомниха, че точно столетницата била против замразяването.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    32
    321
    2 0
    09:47, 14 май 2015
    СРАМ, СРАМ.... 2886 ЛВ. не им стигат , а не се питат как живеем с минимални заплати, даже със средна за страната не сме
  • 2
    Са
    сан-докан
    0 0
    14:36, 14 май 2015
    Тия маймуни,трябва да работят,за пез пари,нагли идиьоти
Последни новини