"Митрополит Николай вън от БПЦ" набира скорост в интернет

Над 300 са подписите, събрани в рамките само на два дни, в подписката срещу Пловдивския владика. "Митрополит Николай вън от БПЦ" се разпространява онлайн чрез платформата за петиции peticiq.com и е адресирана до Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и до Светия Синод. В нея асеновградчани изразяват възмущение от поведението и действията на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит. Като се позовават на Устава на БПЦ, че съдебната власт се основава на църковните канони, и че Светият Синод в пълен състав има правомощието да изисква от архиереите да изпълняват усърдно и точно своите задължения, подписалите се се обръщат към партиарха като предстоятел на Светата Българска Православна Църква и към всички Високопреосвещени митрополити - членове на Св.Синод, с молба да разгледат деянията на митрополит Николай.

В подписката се отправя молба да бъдат проучени и разследвани:

- финансирането и дотирането на Православна Духовна Семинария в Пловдив, в неиздаване на отчетни документи и еднолично получаване на финансирането й от Бачковска Света Обител, както и неверни данни за броя на учащите в ПДС, подадени до Министерство на образованието.

- прочния метод на назначаване и подмяна на дълбокоуважавани свещенослужители в Пловдивска Епархия - пример е брожението около назначаването на Отец Стилиан в Православен храм "Св. Богородица Благовещение" в Асеновград като втори ефимерий (по стечение на обстоятелствата - син на архиерейския наместник в града с агентурно минало) и възмутителното му и недопустимо държание към досегашния свещеник - ставрофорен свещеноиконом Тодор, както и изискването на финансови облаги за раздаване даровете на Светия Дух, засвидетелствано от десетки свещеници и миряни.

- продължаващите скандали и унизителни сцени в храма "Света Богородица Благовещение" в Асеновград, дори и на големия празник Преполовение към свещеници и миряни, когато митрополит Николай изгони от храма църковен певец, дръзнал да каже истината в очите му.

Хората от Асеновград са настръхнали и готови на гражданско неподчинение, се подчертава в петицията. Подписалите се недоволни миряни отправят молба митрополит Николай да бъде освободен от длъжността си на правоправещ Митрополит на Пловдивска Епархия, както и срещу него да бъде образувано църковно-наказателно дело, което да го накаже или оправдае.

Пълния текст на петицията можете да видите ТУК.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Гр
    гражданин
    17 -5
    19:14, 3 юни 2016
    Този Николай е най големия сребрелюбец в цялата БПЦ.Най големия боклук сред монасите.Да се разпопи веднага и да се съди от цивилния съд за получените дарения.Часовници от 40 хил. евро и лимузини също като бос на мафията.Пълен мошеник.
    • Ма
      Мария Георгиева
      5 -10
      01:33, 4 юни 2016
      Абсолютни глупости са писанията срещу Митрополит Н... Виж коментара
  • 2
    Ив
    Иван Марков
    11 -2
    16:47, 4 юни 2016
    Този човек е дявол в черни одежди!!!!!!

Още новини

Последни новини