Гърция прехвърля организирано хиляди бежанци към Македония

Около 6000 души организирано бяха вкарани в Македония от Гърция само през изминалата нощ. Македония е на ръба на административния си капацитет.
Всички мигранти бяха посрещнати и започнапроцедура по тяхното регистриране и идентифициране.

В сутрешните часове гръцките власти докараха още около 3000 души. Този огромен мигрантски поток се очаква да продължи и през днешния и през близките дни. 

От македонското вътрешно министерство призовават за мобилизацията на пълния капацитет на полицията и на останалите институции. 

"Мигрантите се транспортират с влакове, автобуси и таксита. Това ще става и през следващите дни", пише местното издание "Дневник", цитирано от БГНЕС. 

Противно на очакванията на Върховния комисариат за бежанците към ООН, че зимата ще намали мигрантския натиск, той не само че не спира, а напротив се увеличава и страната ще трябва да се подготви за прием при зимни условия, пише още изданието. 

От 19 юни до вчера в Македония организирано от Гърция са пристигнали около 140 000 мигранти. 

На 24 септември европейските държавни и правителствени ръководители решиха да се отпуснат 1 млрд. евро на Турция и 700 млн. на Македония за справяне с проблема с бежанците. 

100 млн. евро бяха заделени за спешна помощ за страните от ЕС, борещи се с наплива на мигранти и бежанци, както и 600 млн. за европейската агенция по охрана на границите "Фронтекс" и за Европол за следващата година. 

Държавите от Западните Балкани не са „паркинг“ за мигранти

Това заяви европейският комисар по разширяването Йоханес Хан на 18 септември по време на посещение в Македония.

Той също така обеща да защитава интересите на тези страни. 

„Вие не сте паркинг за бежанци, вие също сте жертви на ситуацията и няма да ви изоставим“,каза той пред македонския парламент.

По думите на Хан, всички държави от ЕС са цел на бежанския поток и трябва да защитават външните граници (на съюза).

"ЕС е напълно ангажиран в това да защити вас (Македония), но също така и Сърбия и другите държави от Западните Балкани", допълни еврокомисарят.
 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини