Художници и руски състав отбелязаха 9 май

    Традиционната изложба за Деня на Европа събра творбите на 10 художници. Във фоайето на втория етаж на читалището картини подредиха Иван Павлов, Иван Заимов, Ивайло Михайлов, Петър Кацаров, Иван Генов, Тоска Запрянова и Зорка Каразапрянова. Към вече познатите имена на художници от секцията по изобразително изкуство се присъединиха още двама творци – Мирослава Панайотова и ученикът Ивайло Налбантов.

    Откиването беше поверено на заместник-кмета Николай Митков, който пожела на художниците, които са събрали творбите си в Деня на Европа и в Деня на победата да творят в мирни времена. Почти всички картини са нови и различни от тези,които присъстваха на изложбата по случай 1 ноември – отбеляза Иван Караславов – председател на читалището – това означава, че нашите художници имат вдъхновение и работят усилено.

    Десетимата художници представиха картини с различни сюжети и постигнати с различни техники. Всеки от тях има свое собствено вдъхновение. Изложбата няма конкретна тема, но утвърди присъствието на авторите в културния живот на Първомай. 

    Малко по-късно в големият читалищен салон съставът за руски песни „Ивушка” с ръководител Наталия Георгиева изнесе годишният си концерт, посветен на Деня на победата. Така двата празника отново си подадоха ръка – 9 май се утвърди като символ не само на обединена, но и на мирна Европа, Европа, която отхвърли нацизма и заяви желанието си всички да бъдем свободни.

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини