General Motors тества роботизирани таксита по пътищата

Американският автомобилен гигант General Motors и компанията Lyft Inc. съобщиха, че започват съвместните тестове на нова услуга - роботизирани безпилотни таксита. Тестовете ще се провеждат на пътищата за общо ползване, а като базов модел се използва електромобилът Chevrolet Bolt.

General Motors се зае сериозно с роботизираните безпилотни автомобили през 2016 година, когато инвестира половин милиард долара в компанията Lyft, която е пряк конкурент на "убиеца на таксита" Uber Technologies Inc. Американският автомобилен производител възнамерява да инвестира още 500 000 щатски долара и така неговите инвестиции в тази област ще нараснат до $1 милиард.

Сега се разработва подробния план за тестване на автономните таксита, но вече е известно, че извикването на такси ще стане чрез специално приложение на Lyft за смартфони и други мобилни устройства, а клиентът ще може да избира дали шофьорът да бъде човек или да пристигне роботизирано безпилотно такси.

Uber, който е главният конкурент на този алианс също работи в това направление и вече натрупа опит в тестовете на безпилотни таксита. Uber предполага, че ще може да предложи роботизирани таксита само след три години - към 2020 година.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини