Автомобилът, който постави света на колела

Ford Model T – празнува тази година своята 100-годишнина и за да отбележи случая, Ford планира серия събития, които да продължат общо една година. Това е концепцията на американския концерн да отпразнува този свой крайъгълен камък, като това междувпрочем напомня малко на идеята на Ferrari да отпразнува своята 60-годишнина. Празненствата ще започнат тази седмица в Amelia Island Concours dElegance и ще бъдат последвани от серия регионални събития, планирани за цяла Северна Америка.

Model T направи пълна революция в областта на автомобилната индустрия, тъй като бе първият масово произвеждан и евтин автомобил със стандартни взаимозаменяеми части. Реално първият модел излезе от фабриката на 1 октомври 1908 година. Този конкретен модел бе оборудван с четирицилиндров двигател с мощност от 20 к.с. Максималната скорост е близо 70 км/ч, а разходът на гориво се колебае между 11 и 23 л/100км.

Първият конвейер обаче реално влиза в действие през 1913 година.Продадени са повече от 15 милиона представителя на Model T, като продукцията спира на 26 май 1927 година. Някои от събитията, които са планирани, включват и събиране на повече от 1000 модела T, като собствениците им ще дойдат от Англия, Норвегия, Австралия, Нова Зеландия и други страни.

Източник: rs-auto.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини