Край на бебетата от епруветки, идват бебета от капсула

Американската компания BioXcell лансира специалната капсула Invocell, чийто дизайн е такъв, че целият процес на изкуствено оплождане се извършва без сложно лабораторно оборудване, по-евтино и по-бързо.

Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) разреши употребата на тази капсула, а компанията BioXcell планира през тази година да завоюва и европейския пазар.

„Благодарение на нашата капсула не са ви нужни комплексните центрове за изкуствено оплождане, лаборатории и многото оборудване. Цялата процедура може да се извърши просто в лекарския кабинет", заяви за британския Тимес д-р Клод Рану от BioXcell.

Очаква се Великобритания още тази година да одобри капсулите Invocell, които британските медии картинно описаха като „изкуствено оплождане през обедната почивка".

Както е известно, при стандартното изкуствено оплождане извадените яйцеклетки се оплождат със сперма извън тялото на жената.

Появилите се ембриони след това се развиват 3-5 дни в лаборатория, а след това се поставят в матката.

При изкуството оплождане „по време на обедната почивка" яйцеклетките се изваждат и след това се смесват с подготвената сперма в капсулата.

Капсулата Invocell, която е около 5 см, се поставя във вагината на жената. Три дни по-късно тя се изважда, а появилите се ембриони се преглеждат и един или два са поставят в матката.

Новата техника дава възможност изкуственото оплождане да се извърши в тялото на жената. Фирмата BioXcell е провела около 800 клинични опита и е заключила, че успешността на новия метод за изкуствено оплождане е 19,7%.


Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини