До 18% по-скъп ток от юли

Минимално възможни корекции в цените на електрическата енергия от юли ще обсъди ДКЕВР. Регулаторът предвижда средното увеличение на цените за битовите потребители да не е повече от 18 %.

На открито заседание през следващата седмица ДКЕВР ще обсъди исканите от всички дружества по-високи цени на електрическата енергия, предаде БГНЕС. Актуализацията на цените се налага поради значителното повишаване на цените на горивата на международния и вътрешен пазар. Извършен е обстоен анализ на икономическите фактори, визирани в аргументацията и разчетите от заявленията на всички участници на енергийния пазар – производители, НЕК, електроразпределителни дружества, търговци на електроенергия.

Основното задължение на ДКЕВР при определянето на цените е да запази баланса на интересите между енергийните компании и техните потребители, да гарантира стабилността на енергийната система и да стимулира конкуренцията.

Въз основа на детайлна оценка експертите на ДКЕВР считат, че пределно допустимите цени за битови потребители са както следва: За ЧЕЗ Електро България – 0,18212 лв./кВтч през деня и 0.11786 лв./кВтч през нощта, с ДДС; За ЕВН България – 0,18424 лв./кВтч през деня и 0.10570 лв./кВтч през нощта, с ДДС; За ЕОН България - 0.18787лв /кВтч през деня и 0.11225лв/кВтч през нощта, с ДДС.

Окончателното решение на регулатора ще бъде взето след заседание на Консултативния съвет за тристранно сътрудничество и провеждане на обществено обсъждане на предвидените в доклада на експертите на ДКЕВР цени.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини