Клонирането на коса ще реши проблема с оплешивяването

Преждевременното оплешивяване ще остане в миналото, след като британски учени откриха метод за клониране на коса, съобщиха Би Би Си и в. "Дейли телеграф", като цитират резултати от предварителни изпитания върху хора.

Методът се състои в следното: малък брой от оставащите космени клетки се умножават и след това се инжектират на места, където косата е опадала. Шест месеца след лечението на 11 от 19 пациенти е пораснала нова коса. Приложението на терапията може да започне до пет години.

Техниката се приветства като голям напредък във възстановяването на косата. Затова британското правителство отпуска за разработването й 1,9 британски лири. Резултатите от изпитанията са представени в Рим на конференция на хирурзи, занимаващи се с възстановяването на коса. Процедурата се разработва от британската компания "Интерсайтекс" със седалище в Манчестър.

Сега трансплантация на коса се прави, като с местна упойка се взимат обширни зони от останали космени фоликули и се придвижват до плешивата част. Тази техника зависи от количеството останала коса и не създава нова коса.

Новият метод, наречен "фоликулярна клетъчна имплантация", ще позволи възстановяването на коса в неограничени количества у хора, чиято коса е опадала след лечение на рак, поради тежки изгаряния или просто с напредване на възрастта.

При новия метод лекарите вземат само клетки от фоликулите, от които расте коса - от задната част на главата, където все още има части, покрити с косми. Фоликулярните клетки се потапят в течност, специално разработена в лаборатория, и след това се имплантират на плешивите места върху скалпа.

При новата техника може да са необходими над 1000 инжекции, за да пораснат 1000 косъма у много плешиви пациенти. Тя обаче ще е по-бърза и по-безболезнена от съществуващите методи за присаждане на коса.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини