Хлорираната вода води до малформации

Децата и бременните жени, които използват хлорирана питейна вода, са по-податливи на някои вродени аномалии като проблеми със сърцето, мозъка или липса на небце, твърди изследване публикувано в BioMed Centrals open access journal Environmental Health.

Група изследователи с ръководител Jouni Jaakkola от университета в Бирмингам във Великобритания анализирали статистическите данни за 400 000 тайвански новородени. Те открили взаимосвързаност между употребата на хлорирана питейна вода и увеличаването на риска от появата на 11 различни вродени дефекта.

Ако нивото на trihalomethanes е над 20 мg/L рискът от появата на рожденните аномалии настрва с 50 до 100% в сравнение с нива на trihalomethanes под 5 мg/L.

"Биологичният механизъм за това как дезинфекцията на водата може да предизвика дефекти, са все още неизвестни," казва Jaakkola. "Въпреки това, нашите открития не просто добавят доказателства, че хлорирането на водата може да предизвика малформации по рождение, но се предполага, че излагането на въздействието на страничните продукти от хлорирането, може да доведе до някои специфични и общи дефекти."
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини