Жените отгатват по лицето кой мъж става за семейство

Американски учени са установили, че жените много точно определят степента на желанието на мъжете да имат семейство само по лицето и така избират подходящия партньор. Жените могат да определят дали мъжът иска да има деца само от снимката му. Разбираемо, тези мъже, които искат деца, повече привличат жени, търсещи дълготрайна връзка.
Дарио Местрипери от Чикагския университет, ръководил изследването, казва, че мъжете с такъв тип външност, като при актьорите Том Ханкс или Леонардо ди Каприо, най-често са оценявани като склонни да създадат семейство.
"Те имат овални черти на лицето, малки брадички, дружелюбен израз и обикновено -големи очи, - казва той. – Жените, виждайки някого от типа на Том Ханкс, си съставят за него впечатление като за човек, който с топлота се отнася към децата". Самите мъже, изглеждащи по този начин, имат нещо детско в излъчването си.
Тези "правила на привлекателност", обаче, далеч не са безупречни. Том Ханкс, например, има четири деца, но е изоставил майката на първите две.
Съгласно изследването, ако жените търсят краткотрайна връзка, те предпочитат лица с ярко изразена мъжественост, често срещана сред мъжете с високи нива на тестостерон.

Мъжете с по-мъжествени лица, с квадратни брадички, с не толкова големи очи, с мускулесто тяло, което обикновено говори за високо ниво на тестостерон, олицетворяват образа на по-агресивните и по-малко загрижени хора. Като пример д-р Местрипери посочва Мики Рурк и Кристофър Рийв.

Макар че тези качества изглеждат съблазнителни за кратък флирт, за дълготрайна връзка те са по-малко привлекателни. Тези нови данни потвърждават еволюционните прогнози за това, как могат да се различават предпочитанията на жените при избора на партньор в зависимост от определени обстоятелства.
Търсейки постоянен партньор, който ще помага в отглеждането на децата, жената, съгласно еволюционната теория, трябва да предпочете мъж, който демонстрира готовност да се грижи за потомство. За краткотрайна връзка са по-важни генетичните белези на мъжа, като неговата външна мъжественост.
Д-р Местрипери казва, че сега теорията е научно потвърдена. "Нашето изследване за първи път предоставя преки доказателства, че мненията на жените за мъжката привлекателност зависят от отношенията на мъжете към децата и от концентрацията на хормони".
В хода на изследването, чиито резултати са публикувани в сп. Proceedings of the Royal Society, обхванало 39 хетеросексуални мъже на възраст от18 до 33 години, били показани снимки на деца и възрастни. Било им предложено да изберат тези снимки, които им се струват по-интересни.
Някои мъже избрали само деца, други – само възрастни, а трети ги редували. Били направени и изследвания на слюнка, за да се определи нивото на тестостерон.

След това на мъжете били направени снимки, които показали на 29-те жени, участвали в експеримента.
Те трябвало да преценят по снимките кои мъже са най-заинтересовани от децата, кои са по-мъжествени, и кого от тях биха предпочели за дълготрайна или краткотрайна връзка.
Жените много точно определили мъжете, които по време на експеримента показали по-голям интерес към децата и също толкова лесно посочили мъжете с най-високо ниво на тестостерон.
Мъжете, които обичат деца, те избирали за дълготрайни връзки, а по-мъжествените – за краткотрайни.


Източник: tia.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини