Англичанинът бай Майкъл засрами ямболските ракиджии

Чували ли сте за бай Майкъл? Не сте. А трябва да го знаете. Особено ако предпочитате домашната ракия с хубава салата. Защото бай Майкъл е най-добрият майстор на домашна ракия в Ямболско.
Звучи невероятно, но е факт. Бившият полицай на Нейно Величество от английския град Норич е спечелил наградата за най-добра домашна ракия в региона. Надпреварата се провежда всяка година по Трифон Зарезан в село Скалица. Самият Майкъл Уивърс живее в съседното село Генерал Тошево. Откакто стана най-добър майстор на домашната ракия, всички в селото и околността вече се обръщат към него с почтителното бай Майкъл. Това признава и кметът на Генерал Тошево Иван Тенев. Той е категоричен, че семейство Уивърс са най-атрактивните и обичани жители от всичките 450 души в Генерал Тошево.
Любопитна подробност за англичаните е фактът, че Майкъл и Айлийн са били колеги в полицията на Норич. Нещо повече. Айлийн е била шеф на своя съпруг през последните години. След пенсионирането си преди три години двамата си купуват къща в Генерал Тошево и оттогава живеят почти по български. Като изключим, разбира се, задължителните за всяко английско семейство интернет и сателит.
"Къщата, която купиха семейство Уивърс, беше на хора от попско коляно, по-заможни. Имат един декар и половина лозе и голям двор, което не е традиционно за нашия край", разказва кметът на Генерал Тошево. Още първата година съседи на англичаните дават идеята от гроздето на лозето да се прави домашна ракия и вино. Учители за това не липсват. Най-изявен е Иван Костадинов. Младежът помага на бай Майкъл за направата на ракията, но само през първата година. Оттогава полицаят на Нейно Величество си прави домашния еликсир абсолютно сам. Ракията му е 45 градуса, малко по-силна от купешките, но и не е много серт. Ракията си той вари в казана на съседното село Голям манастир. Оказва се, че там жителите минават двойна дестилация, което предполага по-качествен продукт.


Майкъл и Айлийн сами работят големия си двор. Двамата буквално шашнали своите съселяни, като си купили магаре, кон и каруца. Като всяка домакиня Айлийн прави зимнина. Тя обаче предпочита да не прави традиционните български консерви както повечето в Генерал Тошево, а слага зеленчуците във фризер. "Предпочитам да пазарувам храна от селския магазин и го правя всеки ден с удоволствие. Рядко със съпруга ми ходим до Ямбол или Елхово за повече продукти", обяснява бившата полицайка. Въпреки че хващат всички английски телевизии, семейство Уивърс предпочитат българските канали за народна музика. Айлийн признава, че двамата са влюбени в нашата музика и я слушат постоянно.
Това лято семейството организирало голямо парти, на което поканило всички жители на Генерал Тошево. "Беше истински празник за нашето село", казва кметът. Повод за празненството станало посещението на родителите на Майкъл и други техни близки в Генерал Тошево. На мегдана англичаните поръчали софра, от която похапнали и попийнали на практика всички в селото. Местните пък дарили своите английски приятели с изпълнение на фолклорни групи за българска музика и танци. Основен проблем пред Айлийн и Майкъл е незнанието на българския език. Англичанката признава, че нейният съпруг е по-добър по български но тя знае само няколко думи, въпреки че е вече трета година у нас. Това й пречи за нормално общуване с многото хора от Генерал Тошево, които държат да си говорят с английското семейство. През лятото Айлийн се чувствала най-добре, защото в селото пристигнали двете деца на местния кмет, които от осем години живеят в Лондон. Айлийн си говорила с тях постоянно, но откакто си тръгнали, тя предпочита контактите с усмивка на уста. Иначе двамата със съпруга й Майкъл ходели на уроци по български в Елхово. Два дни седмично по два часа там се обучавали англичани от целия регион, чиито брой е повече от 300 души. Айлийн и Майкъл са особено приветливи. Двамата винаги поздравяват и почтително свеждат глава пред по-възрастните хора. Ние си ги обичаме, категорични са жителите на Генерал Тошево. Двамата са особено радушни към децата. През лятото броят на малчуганите скача почти двойно, защото в селото идват много внуци. В момента семейство Уивърс са единствените англичани в Генерал Тошево. Къща в селото са купили и още една двойка съпрузи от Острова, която обаче идва само за ваканциите.


Източник: standartnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини