Сменяме личния лекар вече и по интернет

НЗОК стартира услугата за избор на общопрактикуващ лекар по електронен път. Онлайн изборът (първоначален, временен или постоянен) може да се прави лично от здравноосигурения или от родител/настойник за децата. Регистрационната форма за избор трябва да се подпише с електронен подпис чрез Персонализираната информационна система (ПИС) на НЗОК. За целта трябва да се влезе в интернет страницата на Касата и от собственото лично електронно здравно досие да отвори меню "Избор на личен лекар", откъдето да бъде направен изборът.

Като всичко иновативно, новата електронна услуга поражда въпроси, свързани с нейното ползване, на които от НЗОК отговарят следното:

- Няма разлика в това дали изборът се осъществява по електронен път или на хартиен носител, чрез попълване на ръка на формуляри. Процедурата е регламентирана в нормативната уредба.

- В Персонализираната информационна система на НЗОК са създадени канали за нотификация както за общопрактикуващите лекари, така и за здравноосигурените граждани, свързани с избора на личен лекар по електронен път. Всеки път, когато гражданинът осъществи правото си на избор, той, както и новоизбраният от него лекар, получават съобщение на посочен e-mail адрес или SMS на посочен телефон.

- Достоверността на подаваната информация се удостоверява съгласно Закона за електронния подпис и електронното досие с полагането на електронен подпис, подобно на подаването на електронни отчети от изпълнителите на медицинска помощ. За да се гарантира истинността на информацията за новородените, не е предвидена възможност първоначалният избор на личен лекар (педиатър) да се извърши по електронен път.

Както всяка година, така и сега от 1 до 30 юни всеки здравноосигурен може да смени първоначално избрания личен лекар с друг, който е сключил договор с НЗОК, и по традиционния начин - чрез формуляр за смяна (т.нар. регистрационна форма за постоянен избор), който може да се разпечата от интернет страницата на институцията.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини