7 °C

Отец Тодор подаде оставка, напуска Рибната църква. Митрополията ще съди критиците си за клевета

  На среща в Пловдивската митополия вчера от отеца е било поискано да подпише декларация, че се разграничава от хората, защитаващи го с подписки, както и да се съгласи, че той е този, който е уволнил църковния певец Щерьо Паспалев. Показана му е била и Петиция на духовенството от Пловдивската епархия* с имената на 233 свещеници от храмове в цялата област (какво се казва в петицията можете да видите в края на материала). След срещата отец Тодор е получил няколко поред телефонни обаждания, общото между които е последното такова, при което е била поискана оставката му. Вечерта свещеникът е връчил оставката си на отец Петко Хаджиламбрев, който пък трябвало да я предаде на отец Атанас от Панагюрище, а оттам той да я занесе в Пловдивската митрополиия. "Отец Тодор е принуден, подложен е бил на силен натиск." Това са основните коментари, които могат да бъдат чути днес по темата от асеновградчани. Повечето от тях са убедени, че владиката е заставил свещениците от Пловдивска област да се подпишат в декларация срещу отец Тодор.

  Междувременно стана ясно, че Пловдивската митрополия ще заведе съдебен иск за клевета срещу миряните от Асеновград, инициирали подписката "Вън митрополит Николай от БПЦ". Това съобщи архиереят в митрополията отец Атанас Манолов, цитиран от Блиц. Припомняме, че тече и контраподписка в защита на владиката.

  *Петиция на духовенството от Пловдивската епархия

  До

  Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай

  и почитаемия Пловдивски епархийски съвет

  Ваше Високопреосвещенство,

  уважаеми епархийски съветници,

  Ние, свещенослужителите и монашествуващите от Богодаруваната Ви Пловдивска епархия, през последните месеци станахме свидетели на грозни и нелепи обвинения, отправени срещу Вас от енориаши на познатия наш събрат ставр. икон Тодор Димитров от храм "Св. Благовещение", гр. Асеновград. Всички ние сме запознати с "проблема", който е провокиран от назначаването на втори енорийски свещеник в същия храм. Няма свещеник, а и мирянин, който да не предполага защо за отец Тодор, който близо 40 години е свещенодействал сам точно в този храм, е важно това състояние да се запази такова, каквото е било. Надяваме се, че отец Тодор си дава сметка, че продължаването на скандала с "назначаването на втория свещеник" само задълбочава тези предположения и ги превръща в подозрения. Да отхвърли тези подозрения за отец Тодор е възможно само, ако с радост и братска любов приеме да изпълнява длъжността си в съслужение с повече свещенослужители.

  Онова, което ни провокира да се обърнем до Вас и Епархийския съвет е, че енориаши на храма "Свето Благовещение" в гр. Асеновград вече три месеца са подстрекатели и инициатори на протести, петиции и клевети, насочени срещу Ваше Високопреосвещенство, отправени публично. Смущаваща е не просто липсата на реакция от страна на техния енорийски свещеник, но и къде мълчаливата, къде явната негова подкрепа за тези техни действия.

  Светият и велик Четвърти вселенски събор в осемнадесетото си правило ясно казва, че ако някой от клира се е обвързал помежду си с клетва за съзаклятие или разпространява интриги срещу епископа или срещу клирици, следва да се низвергне; същото го потвърждава и десето правило на Картагенския събор. Освен това Светите Апостоли в осемдесет и първото правило са казали, че презвитерът трябва да учи клира и народа на благочестие.

  През последните седмици някои енориаши на отец Тодор показаха по телевизията, че са научени да разпространяват лъжи, клевети и да използват грозни и непристойни думи по адрес на архиерей. Проблемът е в това, че разрушаването на авторитета на един определен архиерей с лъжи и инсинуации, в конкретния случай на Пловдивския митрополит, неминуемо се отразява в рушене на авторитета на цялата църковна йерархия. Учудени сме защо нашият съслужител нито веднъж не се опита да научи и не поправи паството си и не застана с достойнството си като свещеник на Светата Църква зад свещените правила и канони. Защо отец Тодор нито веднъж не призова своите "духовни чада" да докажат обвиненията си към Вас, а в противен случай да напуснат храма? Защо той самият не отрече нито една хула и лъжа отправена към Вас от лица – служители в поверения му храм? Не си ли дава отец Тодор сметка, че ако клеветите срещу митрополита се разпространяват от служители на храма, на който самият той - отец Тодор - е председател и им плаща възнаграждение, то това не може да означава друго, освен, че той им плаща възнаграждение за услугата да разпространяват клевети? Не си ли дава отец Тодор сметка, че като толерира подобно поведение в поверената му енория, той дава изключително лош пример, който може да се пренесе и в други енории и който води до разрушаване на устоите на Църквата; с което самият той се обявява срещу Църквата. В коя светска организация би било търпяно такова поведение и защо трябва да бъде търпяно то в Църквата?

  Най-ясно и категорично изразяваме подкрепата си към Ваше Високопреосвещенство и сме безкрайно възмутени и обидени от наглото и лъжовно обвинение в симония, източник на което са лица, които очевидно не са научени на благочестие и на църковен ред. Молим настоящата Петиция да се приеме като колективно обръщение към отец Тодор Димитров и наше братско увещание към него в кратко време, с конкретни действия, той да поправи вече нанесените в неговата енория щети на Светата Православна Църква. Възприемаме атаката срещу Вас, започната в части от енорията на църква "Свето Благовещение" в гр. Асеновград, като атака срещу всеки един от нас.

  Ако молбата ни не бъде чута, настояваме пред Вас и пред почитаемия Епархийски съвет проблемът да бъде разрешен, а църковните мир и единство да бъдат възстановени, чрез прилагане на Свещените канони и Устава на БПЦ-БП спрямо ставр. икон Тодор Димитров.

  Целуваме св. Ви Архипастирска десница и оставаме на Ваше Високопреосвещенство предани в Христа свещенослужители и духовни чада,

  Следват 233 подписа на духовенството от Пловдивска епархия.

  Източник: asenovgrad.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Бо
   Бойко Николов
   8 -1
   20:30, 9 юни 2016
   Вие може да целувате, аз не !
  • 2
   Ми
   Мизантроп
   8 0
   22:17, 9 юни 2016
   Значи отчето Тодор, е служил 40 години без-укорно и изведнъж става груб и нарушител на правилата, които 40 години преди това е спазвал. Е това, ако не е парадокс и интрига от страна на останалия клир... Освен това едно от трулските правила /мисля десето/, гласи: духовник, клирик няма право да гони мирянин от храма... Още повече по време на Богу- служба.
  • 3
   Ап
   Апа
   5 0
   04:12, 10 юни 2016
   Този ходи навсякъде и прави скандали и после подписка и всичко е у ред.
  • 4
   Ап
   Апа
   8 0
   04:17, 10 юни 2016
   Безсрамна змия. Текста е негов. Подписват се хората, че ще ги последва съдбата на отец Тодор.
  • 5
   А
   А
   1 0
   05:50, 11 юни 2016
   Колко мръсно племе сме това българите. ..

  Хороскоп за 21.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
  21 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
  21 яну 2021
  Последни новини